Публикация

УМБАЛ Бургас привлече в екипа си един от най-известните уролози

УМБАЛ Бургас привлече в екипа си един от най-известните уролози

Един от най-известните и опитни уролози в страната вече е част от екипа на УМБАЛ Бургас. Д-р Иван Вълканов, началник на Отделението по урология в УМБАЛ „Каспела“ – Пловдив, извършва съвместни операции и консултира специалистите в Отделението по урология на Бургаската болница.


Един от най-известните и опитни уролози в страната вече е част от екипа на УМБАЛ Бургас. Д-р Иван Вълканов, началник на Отделението по урология в УМБАЛ „Каспела“ – Пловдив, извършва съвместни операции и консултира специалистите в Отделението по урология на Бургаската болница. Д-р Вълканов има дългогодишен опит в безкръвното лечение на урологични и бъбречни заболявания. Наскоро той демонстрира в хирургия на живо (чрез онлайн излъчване) последните новости в ендоскопската (безкръвна хирургия).

 

Миналата седмица д-р Вълканов заедно със своите колеги от Отделението по урология на УМБАЛ Бургас оперира двама пациенти по нов, щадящ начин. През кожата, под ултразвуков контрол, бе третиран запушен бъбрек при 60-годишна жена и бе поставена нефростома – дренаж, осигуряващ нормалното протичане на отделителните процеси. Това бе извършено с локална (местна) упойка, през кожата, без разрези. Отново с локална анестезия е премахнат и камък от уретера на пациент, чрез използване на уретероскоп – апарат, който „оглежда“ уретера с миниатюрна камера.

 

 

„Доскоро оперирахме такива пациенти само чрез т.нар. отворени операции, т.е. през големи разрези в корема, с шевове, с дълъг болничен престой, с пълна упойка. Сега те си тръгват в рамките на ден-два, а по време на самата манипулация дискомфортът е минимален. Това е много добра новина особено за възрастни хора, за хора с други здравословни проблеми, на които е противопоказана пълната упойка и сложните операции“, обясни началникът на Отделението по урология на УМБАЛ Бургас д-р Николай Миринчев. Той допълни, че д-р Вълканов ще оперира в Бургас всеки път, когато екипът на отделието има нужда от методичното му ръководство.

 

Отделението в Бургаската болница е снабдено с апаратура от най-висок клас. Тя напълно затваря цикъла за лечение на всички урологични и бъбречни заболявания. Вече е възможно камъни в бъбреците и уретера да се разбиват безкръвно и извънтелесно – с ултразвукови вълни. Операции на простатата също се правят безкръвно. Апаратурата позволява пълен цикъл изследвания на мъжкото здраве – тестиси, бъбреци и простата. Всеки, който иска да се консултира относно методите на лечение в отделението и приложимостта им за себе си и свои близки, може да се обади на тел. 0888804863, д-р Николай Миринчев.

 

Коментари