Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в Смолян

Безплатни прегледи за туберкулоза в Смолян

Консултациите са от 5 до 9 декември


Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в смолянската многопрофилна болница „Д-р Братан Шукеров”. 

От 5 до 9 декември е обявена Седмица на отворените врати за борба срещу коварната болест, съобщи д-р Юлияна Лазарова, завеждащ пневмофтизиатричния кабинет. 

Тя ще приема пациенти от понеделник до петък между 8:00 и 15:30 часа в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на 6-ия етаж, над Инфекциозното отделение. 

На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост ще се извършват и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и проверка на материал за туберкулозни бактерии.

Подобни кампании позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията, коментират специалистите.

При последната кампания са прегледани 113 души. Направени са 94 проби манту, 21 рентгенографии на бял дроб и 9 микробиологични изследвания. Няма открити случаи на туберколоза. При 17 души е установен повишен риск от заболяване. На тях е назначена химеопрофилактика с предпазна цел.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица, уточняват от лечебното заведение.

Коментари