Публикация

12 болници нямат сключени договори с НЗОК


Само 12 лечебни заведения не са сключили договори за работа със здравната каса по нито една клинична пътека, на 5 болници е даден гратисен период, в който да назначат втори специалист.

Това съобщи новият директор на институцията Жени Начева след среща с Българския лекарски съюз и синдикатите.

Касата е била подведена и е подписала 12 договора за работа с починали лекари. По думите на Жени Начева, по този начин някои болници са покрили изискването за двама специалисти по клинична пътека.

През миналата година броят на рехоспитализациите е 625. Четирима пациенти са влизали по 14 пъти в болница, шестнайсет пациенти -  по 12 пъти, 400 пациенти – по осем пъти за годината.

„В Европа практиката е в краен случай да се хоспитализира пациентът, а в България първо се хоспитализира, а после се търсят други начини за лечение”, посочи Жени Начева. През октомври миналата година у нас има 500 000 хоспитализации.

Директорката на здравната каса съобщи още, че през януари държавата е субсидирала с 60 млн. лева НЗОК, за да може да бъде изплатена част от извършената медицинска дейност. Причината е, че средствата от здравни вноски са били по-малко от очакваните.

 

Коментари