Публикация

Стартира подготвителният етап на социалната кампания „Здравето има значение“

Стартира подготвителният етап на социалната кампания „Здравето има значение“

Специалистите от Американската клиника за гръбначни заболявания ще проведат безплатни прегледи на децата от четвъртите класове с цел установяване на евентуални изменения в правилната стойка.


В последните два дни на ноември, с иницииране на родителски срещи в столичните 88-мо СОУ и 55-то СОУ, стартира социална кампания за превенция проблемите на опорно-двигателната система организирана от Американска клиника за гръбначни заболявания и Сдружение „Спорт, превенция и здраве“, и с партньорството на Столична Община.

Специалистите от Американската клиника за гръбначни заболявания ще проведат безплатни прегледи на децата от четвъртите класове с цел установяване на евентуални изменения в правилната стойка. Ако бъдат открити такива или конкретни предпоставки за промяна на опорно-двигателния апарат, лекарите ще дадат насоки за решаването на този проблем. „Ние вярваме, че превенцията е най-доброто лечение и сме сигурни, че ще е много полезно за родителите да получат обратна връзка за състоянието на гръбначния стълб при децата. Именно това ще проверим с предстоящите прегледи.“ – каза Надежда Ванева, връзки с обществеността  на Американска клиника за гръбначни заболявания.

Изследванията целят да информират родителите за актуалното физическо състояние на децата им и тяхната стойка, а информацията обобщена и анализирана ще да бъде предоставена под формата на статистика на вниманието на Столична Община. Нашата цел е да алармираме на институциите, че се наблюдава тревожна тенденция по увеличаване процента на деца с  гръбначните заболявания и не само това, но и пада възрастовата граница на тяхното развитие. Прегледите ще се проведат в определени за целта помещения в самото училище и децата няма да се налага да напускат сградата. Ще бъде използвано времето за самоподготовка – преди или след часовете, за да не се нарушава учебния процес.“ – обяви Маруся Иванова от Сдружение „Спорт, превенция и здраве“.

Всеки родител попълва декларация, с която дава съгласието си детето му да бъде прегледано, а резултатите ще бъдат публикувани на специализирания сайт на инициативата, който ще стартира до 20-ти декември. Информацията за резултатите на децата ще бъде конфиденциална и до нея ще имат достъп само родители с индивидуална парола. Родителите ще получат пълна информация с обяснение за състоянието на децата и ще имат възможност да зададат допълнителни въпроси на подадени координати на организаторите. В прегледите ще могат да се включат само деца, чиито родители са подписали декларациите. 

В сряда, 29-ти ноември, се проведе родителска среща 88-мо СОУ , на която присъства и помощник-директорът г-жа Галина Ташкова, която сподели: „Благодарни сме много за възможността четвъртокласниците от 88-мо СОУ „Димитър Попниколов“ да се включат в тази кампания за превенция. Вярваме, че това е най-правилната стъпка, чрез която да обърнем внимание на проблемa с гръбначните заболявания. С новата учебна програма се надяваме да можем и да облекчим в учебния процес носенето на толкова много материали. Ограничени сме в това всеки клас да има своя стая с гардеробчета, където децата да оставят помагалата си. Това е проблем на цялата образователна система. Вярваме, че с новия закон, който очакваме, това ще бъде оптимизирано и ще направим всичко възможно за облекчаване тежестта на раницата.“ Родителската среща в 55-то СОУ „Петко Каравелов“ ще се проведе в сряда 30-ти ноември.

Колкото по-рано бъде уловен един проблем на опорно-двигателния апарат, толкова по-бързо и ефикасно ще се повлияе той от лечението. Именно по тази причина професионалистите от Американската клиника за гръбначни заболявания обръщат погледа си към училищата, децата и в частност превенцията на проблемите. Защото ако едно дете знае какво да прави, за да не предизвика изменения в стойката си, то това е най-доброто лечение.

Американска клиника за гръбначни заболявания (American Spinal Clinic) е единствена по рода си в Европа и се открива в София на 26-ти май 2016г. Клиниката  представя интегриран модел, който е символ на бъдещето на физикалната медицина. Рехабилитационното оборудване, с което работи клиниката е единствено в Европа. С него се извършват процедури по спинална рехабилитация, съчетаващи най-доброто от западната медицина, физиотерапията и хиропрактиката. Лекарите в клиниката са специализирани в лечението на: сколиоза; дискова херния; мигрена и главоболие; болки в гърба, болки във врата, болки в краката и ръцете; ишиас; синдром на карпалния канал; неуспешни операции на гърба, както и други заболявания свързани с гръбначния стълб, мускулите и нервите. Екипът е преминал широко обхватно обучение в неоперативното лечение на сколиозата без носене на корсет.

Сдружение „СПОРТ, ПРЕВЕНЦИЯ И ЗДРАВЕ“ има за цел да работи за създаването и поддържането на благоприятна здравословна среда за подрастващи и възрастни посредством специално подбрани, систематизирани и целенасочени физически активности; да развива, подпомага и съдейства за утвърждаването на физическата активност като форма на здравословен начин на живот и промоция на здраве, както и да организира, подпомага и съдейства реализацията на проекти, свързани със здравословното, физическото и интелектуалното развитие на хора от всички възрасти.

Коментари