Публикация

Едно яйце дневно намалява риска от инсулт

Според авторите намаляването на риска от инсулт е свързано със съдържащите се в яйцата антиоксиданти.


Разпространено е мнението, че голямата употреба на яйца може да доведе до увеличаване нивото на холестерола, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. В последно време се появяват публикации, които опровергават тези твърдения.

Изследователска група под ръководството на Dominik Alexander проучвала голям брой статии за периода 1982г – 2015г в които изучавала връзката между голямата употреба на яйца и  риска от развитие на инсулт и коронарна болест на сърцето. Оказало се че само по едно яйце на ден намалява риска от възникване на инсулт с цели 12%. Установено било, че приема на яйца в дневния рацион не влияе по никакъв начин на развитието на коронарна болест на сърцето.

Според авторите намаляването на риска от инсулт е свързано със съдържащите се в яйцата антиоксиданти. Освен тях всяко средно голямо яйце съдържа около 6г белтък, както и витамини А, D, E. Освен това яйцата съдържат и полиненаситени мастни киселини ( които се съдържат и в рибата ) и които са изключително полезни за мозъка.

Източник: Journal of the American College of Nutrition

Коментари