Публикация

За болките в гърба при майките

Възможно ли е най-прекрасният момент от живота на една жена – раждането на нейното дете и последвалите грижи за него, да доведат до сериозни проблеми в костно - мускулната система и до влошаването на един вече открит проблем?


Източник: www.viewsofia.com

Възможно ли е най-прекрасният момент от живота на една жена – раждането на нейното дете и последвалите грижи за него, да доведат до сериозни проблеми в костно - мускулната система и до влошаването на един вече открит проблем? Оказва се, че това е не толкова рядка ситуация, само че всяка млада майка е склонна да пренебрегне собственото си състояние в името на вниманието към детето.

Историята на Нели Зафирова, на 33 години, показва и обратната страна – как откривайки проблемът навреме и предприемайки действия, за да го отстрани, една майка е още по-полезна за себе си и своето малко съкровище.
Преди година и половина родих. В следствие на самото раждане и последвалите грижи за детето започнах да усещам болки ниско в кръста, в лумбалната област, които с течение на времето се усилваха“, споделя самата Нели. Диагностицирана със сколиоза още преди години, в онзи момент лекарите й казали, че изменението в стойката й не е притеснително, но на този етап то вече рефлектира върху общото й състояние и младата жена започва да търси лечение.

Разбирайки от свои близки за хиропрактичните способи на лечение, Нели се обръща към Американската клиника за гръбначни заболявания и нейните специалисти с много големи надежди. Тук вече измененията в костно-мускулната система, предизвикани от сколиозата, са прецизно измерени – 18 градуса; установява се, че тя е довела и до появата на дискова херния, а като добавка лекарите откриват проблеми и във врата й. 

Нели не губи време, а веднага започва курс на лечение – в Американската клиника за гръбначни заболявания той е индивидуален за всеки един пациент. От самото начало тя е убедена, че всичко, което направи, ще й помогне. При нея процедурите продължават два месеца и половина, а тя самата споделя, че още след 4-ата такава ежедневните болки във врата й значително намаляват, а след 5-6-тото посещение при специалистите по хиропрактика напълно изчезват. Освен процедурите в Клиниката, лекарите изготвят за нея и рехабилитационен комплекс, който тя прилага сама у дома: „Сигурна съм, че упражненията вкъщи са 50% от лечението. Ясно е, че няма как проблеми, които са наслагвани с години, да се оправят напълно за два месеца или 25 процедури. Затова правя тези упражнения, отделям време, защото знам, че така ще се оправя. Важно е да се вземат мерки навреме, аз го направих“.

Важно е и човек да наблюдава сам себе си, да си дава сметка, че в превенцията срещу проблемите на опорно-двигателния апарат наистина се крие по-голямата част от решението. Както самата Нели споделя: „Хиропрактиката, всъщност е комплекс от много неща, но най-вече упражнения. Аз никога не съм правила упражнения и със сигурност при мен това е фактор номер едно за всички проблеми, които имам. Защото липсата на движение и упражнения допринасят за появата на такива състояния“.

Коментари