Публикация

Над 100 софиянци се изследваха безплатно за венерически болести


Над 100 души се прегледаха безплатно и се изследваха в Клиниката по кожни и венерически болести към Университетската болница „Александровска” в София.

Заради повишения интерес специалистите преглеждаха два часа допълнително след изтичане на определеното време.

В инициативата по повод 14 февруари се включиха  мъже и жени на възраст
от 16 до 82 години. Около 40% от потърсилите помощта на специалистите бяха влюбени двойки, основно между 18- и 25-годишна възраст.

Пациентите имаха възможност да се консултират с водещи специалисти и да се тестват   безплатно за ХИВ и други полово предавани болести (хламидии, гонорея, сифилис, трипер, гъбични инфекции и др.), спестявайки по този начин над 120 лева.

„Полово предаваните болести се срещат често. За съжаление се наблюдава нарастване на хламидиалната, гонококовата (трипер) и другите видове инфекции. И при най-малки оплаквания хората трябва да търсят компетентна лекарска помощ. Няма диагноза – няма лечение. Има диагноза – има лечение”, каза доц. Любка Митева, ръководител на Катедрата по дерматология и венерология към Медицинския университет в София.

„Когато става дума за трипер, хората очакват да се появят гнойни течения, но днес симптоматиката на болестта много се е променила и не протича по общо познатия начин.

Затова хората пренебрегват признаците и не осъзнават необходимостта от изследвания и лечение”, информира д-р Елена Петрова от Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска”. Тя допълни, че 75% от хората, посетили нейния кабинет днес, сами са пожелали да бъдат тествани за HIV и сифилис.

„Забелязва се тенденция в развитието на сексуалната култура. Ние, лекарите, със задоволство отчитаме, че българите все повече се интересуват и обръщат внимание на сексуалната си хигиена и здраве.

Ние лесно можем да предложим лекарствен продукти за подобряване на либидото и терапия на определени форми на безплодие, но много по-важно е хората да вземат своевременно мерки, за да не се стига до сериозни усложнения и венерически, ендокринни, гинекологични заболявания и сексуални смущения”, коментира д-р Георги Пехливанов, дерматолог-венеролог.

Коментари