Публикация

Възрастта не е от значение за облекчаване на болките в гърба

Редица световни изследвания са категорични, че всеки трети човек страда от някакъв вид заболяване, свързано с костно-мускулната система и по-специално с гърба и врата. България не е изключение от статистиката. 


Източник: puls.bg

Редица световни изследвания са категорични, че всеки трети човек страда от някакъв вид заболяване, свързано с костно-мускулната система и по-специално с гърба и врата. България не е изключение от статистиката. 
 
Заболяванията на опорно-двигателния апарат застигат все повече българи и рефлектират върху начина им на живот. Това са проблеми, които хората са склонни да неглижират. Подобно отношение обаче води до сериозни последици, често пъти решими единствено чрез оперативна намеса и дълга и болезнена рехабилитация. Именно поради тези причини, много от хората, които се сблъскват с този казус, си задават въпроса дали няма алтернатива на подобна драстична намеса и дали има как да бъдат спестени болката и ужасния дискомфорт.
 
В последните години в Европа популярност набира лечението чрез методите на хиропрактиката. Този вид лечение позволява намеса в стойката и нейната корекция чрез поредица от неинвазивни процедури. В неговата ефективност са се убедили редица хора в изключително широк възрастов диапазон. 
 
Най-често работим с хора, които са на около 30-годишна възраст до около 70 години. На повечето от нашите пациенти вече им е било казано, че трябва да се подложат на някакъв вид операция. Също така са опитвали много различни начини да решат проблемите си, но без особен успех“, казва д-р Марк Бери, лекар по хиропрактика в Американската клиника за гръбначни заболявания в София. 
 
От създаването на клиниката досега д-р Бери и колегите му специалисти са се сблъскали с редица случаи, пред които традиционните методи на лечение на опорно-двигателния апарат са били безсилни и дори са довели до задълбочаване на вече съществуващия проблем. Например дама на 50 години, с инициали Р. К., дошла в клиниката с диагностицирана сколиоза, която в продължение на година е била лекувана с корсет безуспешно. След назначено лечение по методите на хиропрактиката и индивидуален кинезитерапевтичен комплекс, които пациентът да изпълнява у дома, се наблюдава значително подобрение в стойката и облекчение на сериозните болки. Друга дама - 78-годишната Н. С., е дошла при специалистите със сериозна болка в гърба. Отново след назначено хиропрактично лечение и комплекс от специализирано насочени упражнения, тя усеща значително подобрение и облекчение в състоянието си.


Лечението с хиропрактичните методи не е запазено само за дамите. 33-годишният П. Т. посетил Американската клиника за гръбначни заболявания с оплаквания от болка ниско в кръста, които се задълбочавали през последните шест години и довели до затруднения в изпълнението на служебните му задължения, въпреки приеманите медикаменти. 
 
Специалистите, поели неговия случай, наблюдават значително подобряване на състоянието му след проведен курс на лечение. Пациентът, научил за възможностите на клиниката от приятели, е изключително удовлетворен от подобрението на стойката си и редуцирането на болката.

Това е едно от нещата, които правят нашата професия толкова удовлетворяваща - успяваме да предложим лечение на хората в България за проблеми, за които в миналото не са имали тези варианти. Изпълваме се с много голяма радост, когато виждаме, че животът им се променя при положение, че преди не са имали надежда за състоянието си.“, споделя д-р Бери за работата на лекарите хиропрактици в Американската клиника за гръбначни заболявания. И напомня: „Хиропрактиката е нехирургично лечение, което се концентрира върху нервната система и върху гръбначния стълб. А гръбначният мозък, който е част от тази система, се предпазва от гръбначния стълб, състоящ се от 24 подвижни кости. Формата на гръбначния стълб трябва да бъде изправена, ако се гледа отпред, и с три извивки, ако се гледа отстрани, и, ако тази структура се наруши, всъщност гръбначния стълб вече не може да предпазва гръбначния мозък“. По тази причина основното, което всеки един човек може да направи сам за себе си, е да следи превантивно за състоянието си и да прави необходимото, за да сведе до минимум възможността за поява на заболявания на гръбначния стълб и костно-мускулната система.


 

Коментари