Публикация

Българската диета е полезна за фигурата и за здравето


Традиционният български начин на хранене с варива (леща, боб, грах, кафяв ориз), зеленчуци, плодове, черен хляб, които са с нисък гликемичен индекс, освен че е полезен, влияе и добре на фигурата.

Това каза д-р Теодора Дърленска, която представи първите резултати от проекта „Диогенес”, осъществен в осем европейски държави - Дания, Холандия, Германия, Испания, Англия, Гърция, Чехия и България.

Работата по проекта, който обхваща цели семейства, е продължила пет години – от 2005 – 2009 г., като целта е изучаването на различни диетични режими, които да  подпомогнат борбата със затлъстяването.

Специалистите установили, че хората, които успеят да свалят повече килограми в началото на диетата, е по-вероятно да поддържат и впоследствие теглото си.

„Резултатите показаха, че ако в първата седмица от един 8-седмичен хранителен режим редукцията на тегло е поне 2,5 кг, в края на диетата хората, които са успели да свалят тези килограми, са отслабнали най-много”, посочи д-р Дърленска.

Доказано е също, че мъжете по-бързо могат да отслабнат, както и да поддържат постигнатото ниво.

България е на пето място в Европа по свръхтегло и на шесто място по затлъстяване сред децата. Страната ни е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от мозъчен инсулт и миокарден инфаркт, които са свързани и със затлъстяването.

В Дания и САЩ дори спира ръстът на затлъстяване, а у нас тенденцията се запазва, посочи доц. Светослав Ханджиев, диетолог, национален координатор на европейската програма „Диогенес”.

Коментари