Публикация

193 нови случая на ХИВ у нас през тази година

193 нови случая на ХИВ у нас през тази година

В страната са регистрирани общо 2 460 серопозитивни


От началото на годината до 25 ноември в страната са регистрирани нови 193 случая на ХИВ. Така общият броя на носителите на тази инфекция у нас става 2 460, съобщава Министерството на здравеопазването.

Запазва се тенденцията ХИВ да се разпространява най-вече по сексуален път (при 88 на сто от новоинфектираните), и да засяга повече мъжете (броят на новорегистрираните представители на силния пол е над пет пъти по-голям от броя на жените). 

39% от хората са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че процентът на новорегистрираните ХИВ–позитивни в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво. 

34% са новорегистрираните ХИВ-серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36%. Най-младият ХИВ-серопозитивен е на 19 години, а най-възрастният - на 64 години.

Oт началото на годината няма регистрирано дете, родено от ХИВ - позитивна майка.

По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите населени места: София – 79 лица, областите Пловдив – 27 лица, Варна – 15 лица, Враца – 9 лица, София област- 7 лица, Плевен – 6 лица, Пазарджик – 5 лица, Бургас и Стара Загора – по 4 лица. 

Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 14-те кабинетa за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинетa. Над 263 900 души са се изследвали за ХИВ през първите девет месеца на 2016 г. - в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната. 

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Функционират 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Глобалният фонд подпомага работата на три неправителствени организации, които оказват грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ, в България. Тези организации могат да бъдат открити в София, Пловдив и Варна.

За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд бе създаден и се поддържа резерв от антиретровирусни медикаменти на стойност около 1 милион лева.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството им на живот, отбелязва още здравното министерство.
Към 31 октомври 2016 г. общо 1142 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 954 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинирата терапия и нейния мониторинг за всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от Министерството на здравеопазването, независимо от техния здравноосигурителен статус. 

Дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд, се изпълняват от мрежа от 28 неправителствени организации, 14 КАБКИС, като за тази цел са разкрити и 37 здравно-социални центъра за работа с най-уязвимите групи.
От началото на 2016 г. до 30 септември неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, са предоставили здравно-социални услуги на 26 195 души от най-уязвимите групи. За този период са раздадени общо 933 715 безплатни презерватива и 198 910 комплекта за безопасно инжектиране при работа на терен, след консултиране и по време на кампании.

По повод Световния ден за борба срещу СПИН, който се отбелязва на 1 декември, в повечето областни градове ще се извършват безплатни и анонимни консултации и изследвания.

Тази година денят ще премине под мотото „Hands-up for HIV prevention“ („Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“), като фокусът е върху предпазването от тази инфекция, употребата на презервативи, изследването и антиретровирусно лечение. 

Планираните събития, както и информация за местата, където ще има безплатни изследвания за ХИВ, може да видите в прикачения файл.

" }-->

Прикачени файлове

1dec2016_initiatives_vsichki_regio...

Коментари