Публикация

Понеделник започва още в петък


„Понеделник – тежък ден” – това не е само спомен от стария филмов афиш. Чуваме тази формула често, а изследователи от различни специалности търсят обяснение на стряскащата статистика – в понеделник се регистрират най-висок процент инфаркти, взимат се най-много болнични, изобщо седмицата потръгва трудно...

Мнозина психолози смятат, че причината за понеделнишките неволи трябва да се търси още в петък.

Екип от университета в Рочестър провел мащабна анкета, която показала, че през почивните дни хората не само се наслаждават повече на живота, но и по-малко боледуват. Обяснението е, че се чувстват по-свободни, имат време за повече общуване с близките си.

Специалистите съветват човек да се вслуша на първо място в своите желания – на едно „трябва” да съответстват три „искам”.  Ако почивните дни се подчинят на този принцип, човек ще започне седмицата мотивиран за работа.

А ако още в неделя мисълта за работата ви разваля настроението – то си заслужава да се замислите, дали именно това поприще е вашето призвание.


Психолозите посочват също, че започващите още от петък домашни скандали, както и алкохолът могат да маскират „неделната невроза”, характерна предимно за хората с успешна кариера. Извън професионалните ангажименти те се чувстват потиснати, не знаят с какво смислено да се занимават.

Експертите намират този проблем за твърде сериозен, нуждаещ се от автотренинг и дори от психотерапевтична помощ.

Коментари