Публикация

В Пловдив изследват безплатно за ХИВ/СПИН в Международния ден за борба с болестта

Новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони


Във връзка Международния ден за борба със СПИН, в изпълнение на дейности от програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции /СПИ/” в община Пловдив и по инициатива на фондация „Авис вита”, работеща съвместно с община Пловдив по програмата, за гражданите и гости на община Пловдив се организира безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на 01.12.2016 г. от 14,00 ч. до 16,30 ч. на площад „Централен”  до Сладоледената къща в мобилен кабинет.

В кабинета за анонимно, безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/ към РЗИ- Пловдив, на на ул. "Перущица" №1 от 09.00 ч. до 16.30 ч. ще се предлага същата безплатна услуга за гражданите на Пловдив.

2.5 милиона души живеят с ХИВ в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО).

            90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването /МЗ/ към 5 август 2016 г. От началото на тази година са открити нови 116 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 383 лица.

Отново по данни на МЗ през  последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% – при хомо/бисексуален контакт, а 11%  – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 48 лица, областите Пловдив – 15 лица, Варна – 12 лица, Враца –  5 лица, Пазарджик – 4 лица, Русе – 3 лица, Бургас, Сливени Плевенпо 2 лица. В тези градове се работи най-активно по програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции, израз на което е и предлаганата услуга за гражданите безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН.

Коментари