Публикация

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност в Европа

 Проблемът бе обсъден по инициатива на Дружеството на кардиолозите в България и по повод отбелязването на Световния ден на сърцето.


 Доц. д-р Мария Токмакова, специалист кардиолог в Университетска болница „Св. Георги“, представи данни, според които сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност в Европа. „Всяка година живота си губят над 4 000 000 европейци, което е средно по 11 000 души на ден или по един човек на всеки 8 секунди. Негативната статистика налага необходимостта от ранно идентифициране на пациентите с висок сърдечносъдов риск. Рисковите фактори са пушене, диабет, артериална хипертония, дислипидемия - нарушения в мастната обмяна. Основният рисков фактор за коронарна болест и причина за развитие на коронарна атеросклероза е холестеролът или т.нар. лош холестерол”, категорична е доц. Токмакова

- Доц. Токмакова, на Общото събрание на Дружеството на кардиолозите в България бяхте избрана за бъдещия председател...
- Тези две години, през които ще мога да бъда близо до настоящия председател проф. Арман Постаджиян, ги чувствам като възможност за логично и плавно преминаване към евентуалния мой бъдещ мандат. Ние споделяме общи идеи, имаме общи мечти, които смятам, че заедно бихме могли да реализираме. Аз се надявам, че още отсега ще мога да бъда от полза и от помощ. Този начин на предаване на ръководството на Дружеството с бъдещ, настоящ и минал председател, е изключително полезен, защото има приемственост.

- Основното послание при тази среща беше, че рискът от инсулт и предсърдно мъждене е изключително висок.
- Това е проблем, който не е решен както на световно ниво, така и в нашата страна. Малко от хората, които са застрашени от мозъчно-съдов инцидент, на практика извършват профилактика. По-важното е, че тя има с какво да бъде направена и е добре това да бъде известно и популяризирано. Разполагайки с новите орални антикоагуланти, това може да бъде осъществено с минимален риск и да се избегнат най-сериозните усложнения като вътречерепно кървене и големи кръвоизливи, при реално доказани ползи и възможности за редукция честотата на инсулт и системен емболизъм, обща смъртност и др.

- Сърдечносъдовите заболявания ли са водеща причина за смъртност в Европа?
- Да, тази патология е водеща причина за смъртност не само в Европа, но и в България. Всяка година над 4 млн. европейци губят живота си вследствие на сърдечносъдови заболявания, което прави средно по 11 хиляди души на ден или по един човек на всеки 8 секунди. Тези стряскащи данни налагат необходимостта от ранно идентифициране на пациенти с висок сърдечносъдов риск.

- Кой, според вас, е основният риск за сърдечните болести?
- Основният рисков фактор за коронарна болест на сърцето и причина за развитие на коронарна атеросклероза е холестеролът, който участва във всеки етап от формирането на атеросклеротичната плака. Ето защо е важно този показател да бъде контролиран както на ниво първична, така и на ниво вторична профилактика. Тази задача обаче не се постига лесно поради комплекс от причини – например ограничен достъп до оптимално лечение. Също така при някои пациенти показаната терапия не отчита достатъчно добър ефект. При 81% от пациентите с фамилна хиперхолестеролемия например не могат да се постигнат прицелните нива на холестерола въпреки приема на максимално поносимата доза статини.

Коментари