Публикация

Наши медици се включват в кампанията срещу СПИН

В момента в сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН при Инфекциозна клиникасе лекуват и проследяват над 170 души с ХИВ от региона


На 1-ви декември  - световният ден за борба срещу СПИН, Медицинският университет – Пловдив се включва активно в анти-СПИН кампанията с акцент върху превенцията, образованието и информираността на обществото ни за това заболяване. Целта е  ограничаване на ХИВ-инфекцията чрез повишаване знанията за болестта, ранна диагностика на ХИВ-носителството и внимание за откриване клиничните прояви на СПИН, достъп до безплатната HAART терапия и проследяване на ефекта й, подобряване качеството на живота на инфектираните и болните, както и оказване на необходимата за тях подкрепа.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН” при МЗ от началото на 2016 г. в страната ни: са установени нови 116 от общо изследвани 173150 души; от ново регистрираните, както и в предните 2 години, 90% са инфектирани по сексуален път; при 35% е установен хетеросексуален контакт, при 53% - хомо/бисексуален;  11%  са се заразили чрез инжекционна употреба на наркотици; запазва се тенденцията броят на ново регистрираните мъже да е 4 пъти по-голям от броя на жените; близо 30% от новите случаи през 2016 г. с ХИВ-инфекция са под 29 г.; официално регистрираните лица, заразени с ХИВ, са 2383.

Географското положение на България поставя страната ни на кръстопът на две епидемии от ХИВ/СПИН – от една страна епидемията в Западна и Централна Европа (основен път на предаване – сексуални контакти между мъже) с приблизително 900 000 лица, живеещи с ХИВ и от друга - в Източна Европа и Централна Азия с около 1,4 милиона лица, живеещи с ХИВ и заразени главно чрез инжекционна употреба на наркотици (UNAIDS Report on the global AIDS epidemic 2012 г.). В периода 2004–2015 г. с изпълнението на Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, в страната са въведени превантивни услуги сред най-уязвимите за ХИВ групи чрез изграждане на ниско-прагови центрове и мрежи от обучени екипи на НПО. Проведени са интервенции с цел недопускане преминаване на епидемията от уязвимите групи  към общото население.

В ход е проект на МЗ за нова Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в Република България 2016-2020 г. Ключови показатели за достигане до 2020 г. са „90-90-90”: 90% от хората, заразени с ХИВ, да са наясно със своя ХИВ статус; 90% от тях да приемат антиретровирусно лечение; 90% от тези, които са на лечение, да бъдат с неоткриваем вирусен товар.

Други цели са намаляване на годишния брой на новите случаи на ХИВ инфекция с над 75% и постигане на нулева дискриминация.

Лабораториите по Микробиология, Имунология и Вирусология на УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив участват в първия скриниращ етап на диагностиката на ХИВ, имунологичното проследяване на ХИВ/СПИН болните на терапия, диагностициране на инфекциозните усложнения на заболяването.

„Катедрата по Микробиология и Имунология към МУ – Пловдив извършва в рамките на утвърдените програми обучение по проблемите на ХИВ и СПИН на студенти-магистри (медици, дентални медици, фармацевти) и бакалаври, специализанти и докторанти.”, обясняват проф. д-р Мариана Мурджева – Ръководител на катедра „Микробиология и Имунология” в МУ-Пловдив и д-р Мария Атанасова – началник на Лаборатории по Вирусология към УМБАЛ „Св. Георги”.

В Сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН при Инфекциозна клиника от разкриването му през 2006 г. до сега са регистрирани за лечение над 600 души, а в момента се лекуват и проследяват над 170 души с ХИВ от региона. Около 90% от тях са от ромската общност, главно употребяващи инжекционно наркотици. Месечното лечение на 1 пациент е на стойност между 900 и 2000 лв. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството на живот.

 МУ – Пловдив продължава да участва активно и отговорно в информираността, диагностиката, лечението и ограничаване на разпространението на инфекцията, както и да изразява своята съпричастност към проблемите на хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Коментари