Публикация

1 декември – Световен ден за борба със СПИН

У нас са регистрирани 2 460 серопозитивни


Днес е Световният ден за борба със СПИН. Отбелязва се от 1988 г.

Мотото на тазгодишната кампания срещу коварния вирус е „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“. Тя e фокусирана върху предпазването от инфекцията, употребата на презервативи, изследването и антиретровирусното лечение.

По данни на Министерството на здравеопазването у нас са регистрирани 2 460 серопозитивни. През тази година новите случаи на ХИВ в страната са 193. Запазва се тенденцията инфекцията да се разпространява най-вече по сексуален път (при 88 на сто от новоинфектираните), и да засяга повече мъжете (броят на новорегистрираните представители на силния пол е над пет пъти по-голям от броя на жените). 

Всеки, който желае да провери безплатно своя ХИВ статус, може да го направи днес до 17:00 часа в Столичната регионална здравна инспекция на ул. „Враня“ № 20.

Центърът за сексуално здраве при сдружение „Здраве без граници“ (София, ул. „Самуил“ № 111) в часовете от 10:00 до 18:00 също ще предлага безплатни и анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията. Доброволци ще разпространяват здравно-образователни материали и презервативи.

Студентският съвет на Медицинския университет в София и фондация „Здраве и социално развитие“ организират кампания за изследване за ХИВ в мобилен кабинет и раздаване на презервативи и брошури около Предклиничния учебен център (София, ул. „Здраве“ № 2) от 14:00 до 16:00 часа.

Във Варна консултации и изследвания за ХИВ/СПИН ще се проведат в мобилен кабинет на територията на Медицинския университет.

Събитията в цялата страна вижте в прикачен файл.

Прикачени файлове

1dec2016_Initiatives_Vsichki Regioni_FINAL.DOCX

Коментари