Публикация

Синдромът Рапунцел или какъв е вкусът на собствената ти коса

Неотдавна специалисти от варненската болница „Света Анна“ отстраняват  трикилограмова топка  коса от стомаха на 12-годишно дете


Всяко малко момиченце харесва филма за Рапунцел и  дългата й до земята коса, мечтае за нея, стои пред огледалато и я вижда в мислите и представите си.

Далеч не толкова романтично стои въпросът със Сидромът Рапунцел - нервно разстройство, при което човек изпитва непреодолимо и неконтролируемо желание да яде коса. И понеже тя не може да бъде обработена, причинява  разстройство, известно като трихофагия. Косата  се натрупва като гигантска топка, наречена трихобезоар,  в стомаха и тънките черва, запушва ги, следва гадене, силна болка в корема, загуба на апетит, общо неразполжение, апатия в ежедневното поведение.Има случаи, в които тази маса може да обгърне органи и да причини перфорации. Стомахът не може да преработва човешка коса. Поради това лечението може да бъде само хирургично. Синдромът на Рапунцел е много рядък. Известни са по-малко от 30 такива случая.

Неотдавна това се случва на специалисти от варненската болница „Света Анна“ , които отстраняват  трикилограмова топка  коса от стомаха на 12-годишно дете.

Момиченцето постъпва в отделението след лечение в друга болница и недоуточнена диагноза. Варненските детски хирурзи установяват перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар (безоарът е образувание в гастроинтестиналния тракт от множество погълнати, несмилаеми чужди тела – косми, растения или неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз).

Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв“, признава пред в. „Труд“ началникът на отделението по детска хирургия д-р Румен Христов, който практикува тази специалност от почти 30 години.

При интервенцията той, заедно с  д-р Петър Стамов и д-р Галин Христов изваждат от стомаха на детето образувание с размер 26 на 27 см. Внушителното чужно тяло се оказва формирано от собствената коса на момиченцето. Година по-рано родителите започват да водят дъщеря си по лекари, за да лекуват косопад, а след операцията във варненската болница „Света Анна“ се оказва, че косите са били поглъщани от детето.

След успешната интервенция, момиченцето е изписано.

Коментари