Публикация

Хора с множествена склероза не трябва никога да се ваксинират

Хора с множествена склероза не трябва никога да се ваксинират

Горещината влияе зле на пациенти с МС, избирайте за море по-хладно време


При появата си множествената склероза (МС) има  автоимуновъзпалителен характер. С напредването на процеса заболяването става дегенеративно, което  води  до  развитие на атрофия на мозъка. Това, от своя страна, се проявява  в проблеми с паметта, концентрацията,  вниманието, появата на различни поведенчески нарушения.

Дементният синдром при МС  е различен по тежест - от лек до тежък.  Често болните са депресивни, емоционално лабилни. Страдат от хронична умора. При някои пациенти въпреки лечението може да се стигне до инвалидизация и да се налага те да се придвижват  с помощни средства като  инвалидни колички, проходилки или  бастун.
Когато началото на заболяването е в по-млада възраст, то прогресира по-бързо. Има и агресивни форми, които са с много  активни лезии и могат бързо да доведат до смъртта на пациента въпреки всички усилия на лекарите. 

Как се диагностицира заболяването
Провеждането на кръвни изследвания може да установи дали пациентът има анемия, инфекция и други придружаващи заболявания. Провеждането на компютърна томография не е препоръчително, освен ако лезията не е много голяма.  

Основното изследване при това заболяване е ядреномагнитен резонанс,

проведен с използване на контрастно вещество.  Ако пациентът има пристъпи, добре е това изследване да се проконтролира, като се сравни с предшестващите, за да се разбере дали има развитие на заболяването.  Не може обаче да се разчита 100 %  само на находката от магнитно-резонансната томография (МРТ), тъй като тя може да се срещне още при няколко заболявания. 

Много важно за поставяне на  диагнозата е да  се проведе изследване на ликвор. Той представлява гръбначномозъчна течност и чрез  неговото  изследване  може точно  да се  потвърди  или отхвърли диагнозата МС.  Много хора се плашат, а има дори лекари, които разубеждават  пациентите да не се подлагат на това изследване.  Преди то да се проведе, задължително е да се изследват очните дъна на пациентите. Ако има застой в тях, изследването не се извършва. При процедурата се използва еднократна игла за пункция, която се вкарва на място, където няма гръбначен мозък. Прави се или в седнало, или в легнало положение.  Трае няколко минути , след което пациентът трябва да лежи известно време и да пие повече течности, за да него боли глава. По същият начин се провежда епидуралната анестезия при цезарово сечение. Разликата е, че  при лумбалната пункция се взема ликвор,  докато при епидуралната анестезия се вкарва анестетик за обезчуствяване  
 Друго изследване, което се прави, са евокираните потенциали. То е важно, когато симптомите на болестта все още са субклинични и  диагнозата още не е точна. Диагнозата МС се поставя  комплексно , като се вземе предвид възрастта на пациента,  на базата на добре снетата  анамнеза , щателния неврологичен преглед, резултатите от проведените евокирани потенциали , ликворното изследване и проведения ядреномагнитен резонанс. 

Терапии при множествена склероза
Има напредък в  лечението но това тежко и понякога инвалидизиращо заболяване. В цял свят се работи в тази насока, защото става въпрос за социолно значимо заболяване. В много страни  са  създадени специализирани центрове за множествена склероза, в които се  включва комплексно  лечение, физиотерапия, рехабилитация и социално подпомагане.
Има два вида терапия за МС. Едната  е симптоматична и част от нея се прилага по време на пристъп. Другата е дългосрочна и нейната цел е да разреди пристъпите и да увеличи интервалите от време между тях. 

По време на пристъп се прилага кортикостероидно лечение

Сега се прилагат големи дози за кратко време, като по този начин се намаляват страничните ефекти  от лечението. За лечение на повишения мускулен тонус се използват различни миорелаксанти. Препоръчва се прием на витамини от група В и витамин Д. При появата на когнитивни нарушения се дават ноотропни вещества , витамини от група А и Е, антихолинестеразни средства. Необходимо е  пациентите периодично да провеждат рехабилитация за подобряване на състоянието си.

Модифицираща терапия
Модифициращата терапия се дели на имуносупресивна и имуностимулираща. 
Като имуностимулираща терапия се прилагат интерферони. Неудобството е, че терапията е инжекционна и пациентът трябва да я прилага сам или с помощта на някой друг. Има и странични ефекти  от тези препарати. За съжаление,  в организма на някои пациенти  се изработват антитела срещу интерфероните и  те получават пристъпи, независимо от лечението. Ако пък се спре  прилагането на  интерфероните,  се развива т.нар.  rebound-феномен - поява  на по-тежка  симптоматика в сравнения с тази от преди началото на терапията.  

Новост в лечението на заболяването  е прилагането на  медикаментозната терапия

– това са  препарати, които се приемат през устата един или два пъти дневно.  Те действат много добре, с малко странични ефекти са и на проведените контролни  МРТ се установява намаляване и свиване на лезиите. При по-тежки форми на болестта се прилага моноклонално антитяло, което се използва и при други автоимунни заболявания  като  ревматоиден артрит или   ХУК. Това е имуномодулираща терапия, която се провежда  на 3 или на 6 месеца.  

Лечение със стволови клетки?
Стволовите клетки биха имали ефект при локална патология  като например  травма на мозъка.   От друга страна - множествената склероза е автоимунно заболяване  с неясна генеза и прилагането на стволови клетки не би имало никакъв резултат,  напротив би могло  да  влоши симптоматиката. Не трябва да забравяме, че

човек, болен от множествена склероза, е с променен имунитет

Това е и причината  такива хора да не се ваксинират
Пациентите с МС не трябва също така самоволно да пият добавки или пък медикаменти,  препоръчани от близки и познати. По този начин биха се алергизирали допълнително и може да бъде провокиран пристъп. Има ли и най-малко съмнение, пациентът трябва да се прегледа от специалист , който ще го насочи за нужните изследвания и приемане за диагностика и лечение в съответното неврологично отделение или клиника.

Ролята на витамин Д
В последно време много се говори за ролята на витамин Д в патогенезата на  МС. Това е свързано с по-голямата честота на заболяването при северните народи, където има по-малко слънцегреене. Правени са и изследвания в тази насока. Ние препоръчваме на пациентите ни да приемат витамин Д под формата на капки в месеците, когато е по- малко слънцегреенето – през есента и зимата, и да наблягат на т.нар. Средиземноморска диета.  
От друга страна, пациентите с МС често се влошават по време на големи горещини през лятото. Лекарите съветват те да  ходят  на  море в  началото или края  на лятото, По същата причина

не се препоръчват и топлинни процедури в балнеосанаториумите

Всички автоимунни заболявания се влошават от тези процедури.. 

Тютюнопушенето и множествената склероза
Тютюнопушенето  е рисков фактор за много заболявания , тъй като води до спазъм на съдовете и нарушаване на кръвоснабдяването. Пациентите с МС трябва да спрат да пушат и да пият алкохол, да започнатда водят здравословен живот. Не трябва да се поддават на лоши емоции. Има много хора, които живеят пълноценно с болестта,  работят, имат семейства и подкрепата на своите близки. Важното е човек да вярва в собствените си сили и да бъде оптимист за бъдещето си. 

Коментари