Публикация

Семинар на тема "Да добавим живот" организират в Стара Загора

Семинар на тема "Да добавим живот" организират в Стара Загора

Събитието е част от цикъл лекционни срещи по редки болести, които се провеждат през цялата година в страната.


На 3 декември 2016 г. в Медицински факултет при Тракийски университет – Стара  Загора, Национален алианс на хора с редки болести и Асоциация Пулмонална Хипертония – България организират семинар на тема „ДА ДОБАВИМ ЖИВОТ“. Събитието е част от цикъл лекционни срещи по редки болести, които се провеждат през цялата година в страната. Част от семинара ще бъде и информационна кампания по повод 15 ноември 2016 г. - Ден за повишаване осведомеността за болестта Хронична тромбоемболична белодробна хипертония - ХТБХ (CTEPH) - форма на Пулмонална хипертония, причинена от стари кръвни съсиреци в белите дробове.

Пулмоналната хипертония е рядка болест, която може да съществува и в комбинация с други заболявания, като: склеродермия, лупус и други заболявания на съединителната тъкан; вродени сърдечни заболявания; хронично чернодробно заболяване; ХИВ инфекции; сърдечна недостатъчност; ХОББ и други.  Смята се, че от ХТБХ (CTEPH) страдат повече от 3,8 % от пациентите, при които е диагностицирана остра белодробна емболия, предизвикваща кръвен съсирек в белите дробове. Въпреки че при другите форми на белодробна хипертония лечение не съществува или това би могло да бъде единствено белодробна трансплантация, то при пациентите с ХТБХ (CTEPH) има лечение чрез т.нар. белодробна тромбоендартеректомия - хирургическа процедура за отстраняване на хронични съсиреци, които причиняват ХТБХ (CTEPH). 

Първият пациент в България, претърпял успешно такава операция е Тодор Мангъров – председател на Асоциация Пулмонална Хипертония – България (АПХ) през 2011 г. в клиника в Австрия. 

Впоследствие са регистрирани, по данни на АПХ, още шест успешни интервенции и една неуспешна. Понастоящем трима са пациентите, които все още не се решават да се подложат на оперативна намеса.

Целта на общественото отбелязване на Деня за повишаване осведомеността за болестта Хронична тромбоемболична белодробна хипертония - ХТБХ (CTEPH)  е насърчаване на обсъжданията в обществеността, свързани с темата и предоставяне на информация относно ранното диагностициране, методите за диагностика и видовете лечение на заболяването.

Коментари