Публикация

ВМА на 125 години: Повод за гордост и голяма отговорност

ВМА на 125 години: Повод за гордост и голяма отговорност

Тържествено честване


Военномедицинска академия отбеляза 125 години от създаването си.

Тържественото честване започна с поднасяне на венци пред паметника на медицинските чинове, загинали за освобождението и обединението на България, и продължи с откриване на новозакупения компютърен томограф.

Годишнината на лечебното заведение уважиха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев; началникът на отбраната генерал Константин Попов; министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов; заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков; омбудсманът на Република България Мая Манолова; проф. д-р Любомир Спасов, дм - директор на УБ „Лозенец“; депутати; ректори на учебни заведения; представители на военни структури, българи от Босилеград.

125 години е една солидна история, която е повод за гордост и повод за изключително голяма отговорност. Всички ние тук сме ВМА. Всеки един от вас е част от ВМА. Този организъм е по-голям от нас. ВМА е майката, ние сме нейните деца и ще я носим достойно, докато Бог ни е отредил да извървим своя път.

Това заяви по време на тържественото събрание началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н..

Той подчерта, че никой няма съмнение, че ВМА е най-предпочитаната болница в България, че ВМА е най-мощната здравна структура в България, покриваща териториално цялата страна, на която разчита националната сигурност и здравеопазването като цяло. 

Всичко това се дължи на Вас, колеги. Вие сте силата, прогреса, Вие сте бъдещето, което предопределя, че нашето движение може да бъде само едно – напред и нагоре, обърна се към колегите си от болницата професор Петров. Той изтъкна, че ръководителите на катедри и клиники във ВМА са тези, които диктуват модата в здравеопазването в България въобще и затова ВМА е сред най-предпочитаните от пациентите болница.

Колеги, Вие имате право и основание да се гордеете, защото ние заедно разполагаме с най-големия капитал, а именно – доверието и благодарността на пациента. Пожелавам Ви здраве, късмет, кураж и с Бога напред, защото помислите ни са чисти и Господ ни помага, за да постигаме всички тези резултати, заяви още началникът на ВМА.

По време на тържествената церемония бяха връчени награди на военнослужещи и цивилни служители от структурите на ВМА.

Генерал-майор проф. Николай Петров получи най-голямото отличие  на министерство на здравеопазването – златен почетен знак I-ва степен.

Началникът на ВМА беше удостоен и с най-голямата награда на БЧК – златен медал за изключително големи заслуги към БЧК.

За първи път празникът на болницата беше уважен и от Омбудсмана на Република България Мая Манолова. Тя награди ген. Петров с почетния плакет на Омбудсмана и си пожела добрите взаимоотношения между двете институции да продължат и занапред.

За първи път на празника на Академията присъства и Омбудсманът на Република България.

За мен е изключителна чест да ви изкажа своето огромно уважение и респект към всеки един от специалистите, които работят тук. Благодаря ви за вашия висок професионализъм, за това, че сте лидери в медицината не само у нас, но и по света. Неслучайно ВМА е предпочитано лечебно заведение за българските граждани, защото вие сте еталон за качество в здравеопазването. Просто, защото сте най-добрите, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Базирайки се на опита си от досегашните взаимоотношения, тя сподели, че в болницата работят и хора с големи сърца, социално чувствителни, които са готови да се отзоват незабавно там, където има нужда от тяхната експертиза. И благодари за светкавичната реакция по отношение на центъра за бежанци в Харманли, за добротата към малките хора на България, за човещината, отзивчивостта и високия професионализъм, които специалистите проявяват всеки ден.

В знак на своето огромно уважение към всички медици в болницата, тя връчи почетния плакет на Омбудсмана на генерал-майор Николай Петров и изрази надежда двете институции ще продължаваме да работят заедно в благородни каузи.

Кулминацията на тържественото събрание бе наградата за Медик на годината на Фондация „Тодор Патрашков”.

Проф. Тодор Патрашков беше един от нашите учители, един от стълбовете, на които се гради ВМА, коментира проф. Николай Петров. 

Наградата получи проф. Илия Салтиров – началник на Клиника по Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, и му бе връчена от Кристина Патрашкова, дъщеря на именития професор. 

Тази морална награда ми носи много гордост и много задължения. Приемам я не като лична, а от целия колектив на Катедрата по урология. Надявам се да продължим да развиваме това, което проф. Патрашков ни остави като наследство и да създаваме нови стандарти в нашата област, заяви от своя страна и носителят на първата награда на Фондацията проф. Илия Салтиров.

Тържественото честване завърши с богата културна програма, в която участие взеха Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян, Димитър Туджаров-Шкумбата; Димитър Рачков; квартет; Орлин Горанов; Александър Райчев и народната певица Бинка Добрева.

Коментари