Публикация

Съвети - Как да се предпазим от травми в зимния период

Повече от половината травми през зимния период са свързани с падане поради заледяване


Повече от полувината травми през зимния период са свързани с падане поради заледяване.

С появата на минусовите температури е добре да сме подготвени за зимните условия, така можем значително да намалим шанса за злощастен инцидент свързан с лечение в травматологията. 

Възрастните хора са най-уязвими поради намалената костна плътност, при тях едно обикновено падане от собствен ръст може да доведе до тежко счупване, свързано с оперативно лечение и потенциално фатален изход. За това трябва да покажем уважението и любовта си към възрастните хора и да им помагаме особено през зимата - да им помогнем да си нацепят дърва за зимата, да изчистят двора си от снега и т.н. По този начин освен, че им помагаме в домакинството ги предпазваме от неприятни инциденти!

В зимния сезон преобладават счупванията на долния край на предмишницата и глезените при младите хора, а при възрастните фрактурите на горния край на бедрената кост.

Ето няколко съвета как да се справим със заледяванията и зимните опасности:

  1. Обувките - забранява се носенето на висок ток. Подметката трябва да е качествена от мек материал, да има микропори за допълнително сцепление. Ако имате съмнение, че не сте стабилни по заледените улици може да залепите лейкопласт на кръст върху подметката. Ако ще ходите на събитие изискващо елегантен тоалет, по-добре се преобуйте намясто.
  2. Падането - повечето хора не умеят да падат правилно, както и не умеят да ходят правилно по хлъзгав път. Тук трябва да направим справка с майката природа. Походка тип " пингвин " може да ни спести много главоболия.  При нея трябва да сме приведени леко напред, докъто правим крачка, така че центърът на тежестта да е върху предния крак. Важно е да стъпваме на цяло стъпало и да правим малки крачки. Ако усетим, че падаме, трябва да се опитаме да седнем, за да намалим височината при самото падане.
  3. Ръцете - вън от джобовете. За да запазим равновесие ръцете ни трябва  да са извън джобовете и по възможност свободни.Тоест оставете чантите от коледния шопинг в колата си.Носете дамската си чанта на рамо или ходете с раница.
  4. Автомобилите - не ходете близо до пътното платно и не пресичайте на забранени места. При поледица спирачният път е много по-голям и винаги има опасност колата да поднесе и да ви удари. Внимание - не ходете под покривите на домовете и винаги се оглеждайте нагоре! Опасността от падащи висулки дебне навсякъде!

Коментари