Публикация

Психологът Кондева: Всяко обучение на родители помага и на мен

Новата инициатива на Центъра за деца с аутизъм и Кредо Уеб е изключително полезна за родителите, заявиха експерти от фондация I CAN TOO


Психологът Лилия Кондева беше първият гост на Центъра за деца с аутизъм в Пловдив, който фондация "И а мога" създаде в ДКЦ-6 в Пловдив. Първата среща дискусия беше организирана с помощта на социална мрежа за здраве "Кредо Уеб". Тя предизвика голям интерес сред родители на деца с аутизъм, които споделяха своя опит и попиваха препоръките на специалиста. 

Кондева разказа, че е завършила психология, но никога не е мислила да работи с аутизъм. След дипломирането я разпределили в дом за деца с увреждания, където направила "нечовешки" усилия и все пак се отскубнала. 

"Но съдбата беше решила друго - синът ми Емил се роди с аутизъм и сякаш ми каза: "Хайде измъкни се сега, ако можеш!", сподели Кондева. Тя призна, че като всяка майка минала през всички кръгове на Ада - отначало отричала, след това се питала защо й се случва това. Едва след като се наревала, събрала сили и започнала битката в името на бъдещето на детото си. Намира голяма подкрепа у съпруга си Петър Кондев, който направи барокамера, за да подпомага терапията на сина им и която вече се ползва от доста проблемни деца. Аз съм една от вас, подобни срещи винаги помагат и на мен, заяви гостът. 

Психологът помоли присъстващите майки заедно да направят списък с най-често срещаните проблеми, които преодоляват в семействата си. Раздели родителите на 3 групи, за да разкажат как се справят с хиперактивността, речевите затруднения, гнева, агресията и всички останали прояви на аутизма. 

Срещите със специалисти, които ще дават съвети на родителите и ще обучават терапевтите в центъра, организирани със съдействието на "Кредо Уеб", ще продължат.

Подробности за срещата могат да се проследят във видеоматериалите, които "Кредо Уеб"  публикува 

Коментари