Публикация

Б.Борисов: Искаме да не е застрашен животът на нито един човек


Премиерът заяви след срещата между него, министрите на финансите и на здравеопазването Симеон Дянков и Божидар Нанев и директори на големи болници, че здравната реформа се провежда по одобрените критерии.

Той изрази готовност за вслушване в различните позиции, за конструктивизъм и диалогичност в решаване на конкретни казуси.

Всеки месец ще се провеждат подобни срещи с представители на лечебни заведения от цялата страна, ще се разглеждат болница по болница, спешен център по спешен център.

Обмисля се там, където спецификата на населеното място го налага, да се даде буферен срок от година и нещо, за да отговорят болниците на критериите. Възможно е от резерва да бъдат разблокирани 350 - 400 млн. лв. за НЗОК. За свършена работа ще се плаща месец, след като изтече предходният, обясни Борисов.

Не искаме да застрашим живота и на един гражданин. Целта е така да направим реформата, че никой да не пострада, подчерта премиерът.

За 15 - 20 болници може да се даде отсрочка за изпълнението на поставените критерии, уточни министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Така тези лечебни заведения в един по-плавен преход ще покрият изискванията, или ще бъдат осигурени чрез друг тип дейност.

 Има и такива болници, които трябва да бъдат подпомогнати по чисто географски принцип. Такъв пример е болницата в Гоце Делчев, където най-краткото отстояние е 120 км. Там трябва да се даде възможност чрез по-добър мениджмънт да се покрият всички изисквания и да се помогне с кадровата обезпеченост.
Делегираните бюджети са налице, но над тях ще се плаща независимо, че се наричат делегирани бюджети. Плащането ще е за определен свършена дейност, каза министърът.

Никой не иска да закрива болници. Тези болници, които не са успели да сключат нито един договор или са останали с по един договор или два, естествено, че няма да могат да работят. Това са около 20 болници, обясни д-р Нанев.

Коментари