Публикация

Болници ще съдят НЗОК за разпределението на парите от здравни вноски

Болници ще съдят НЗОК за разпределението на парите от здравни вноски

50 милиона и 500 хиляди лева отиват само за лекарства


Болници от цялата страна са заявили намерение да обжалват пред съда решението на Надзорния съвет на касата от 21 ноември да разпредели 50 милиона и 500 хиляди лева от преизпълнение на приходите от здравни вноски само за лекарства. 

Това информира Центърът за защита правата в здравеопазването.

От началото на годината до сега касата не е разплатила на болниците около 24 млн. лв. за лекуването на пациенти, в голямата си част спешни случаи, сочат данните на съсловната организация на лекарите.

Според приетите от същия Надзорен съвет на здравната каса Правила, НЗОК е длъжна да разплати тези, наречени от нея „надлимитни” дейности, ако има налични средства в бюджета. 
Постъпилите 50 млн. и 500 хил. лв. допълнителни приходи от здравни вноски са били предостатъчни за заплащане на болниците, уточнява ЦЗПЗ, като допълва, че надзорният съве е решил да използва всичките тези средства за заплащане за медикаменти. 

Разбира се, надзорниците имат право да вземат решение, но това не изключва задължението решението да бъде правомерно, в това число обосновано и мотивирано. Когато решат да дадат всички пари за лекарства, те трябва да се мотивират защо нуждите на фармацевтичните компании са предпочетени пред нуждите на лечебните заведения за болнична помощ. Тази преценка именно подлежи и на съдебен контрол за законосъобразност на взетото решение, допълва организацията.

" }-->

Коментари