Публикация

Проф. Г. Начев: Реформата е закъсняла и трябва да продължи


Здравната реформа не е административен акт и цели да се увеличи качеството на медицинските услуги в болниците и това качество трябва да бъде еднакво за всеки български гражданин. Това заяви проф. Генчо Начев, директор на УНСБАЛ „Св. Екатерина”, след среща на министър-председателя с директори на болници.

Необходимо е още и ефективно изразходване на обществените средства, обясни Начев. Всички се обединихме около това, че реформата е необходима и че е закъсняла, че трябва да продължим по изпълнението й, добави той. Това обаче трябва да става според спецификата на всеки един регион.

Доц. Димитър Раденовски, директор на „Пирогов” заяви, че без съдействието на големите болници трудно ще бъде извършена реформата. Той изрази готовност да съдейства на структурите, където реформата протича тежко, чрез изпращането на 20% от медиците в „Пирогов”. Така те като специалисти в спешната медицина ще подпомогнат провеждането на реформата.

Представителите на частните болници казаха, че за първи път министър на финансите е признал, че медицината и здравеопазването са недофинансирани и е казал, че до края на мандата на това правителство парите в тази сфера трябва да стигнат до средното европейско ниво.

От общинските болници пък обясниха, че са получили уверението, че ще имат равнопоставен достъп до еврофондовете.

Коментари