Публикация

Отслабва ли се от диетични и био продукти

Отслабва ли се от диетични и био продукти

Био храните са полезни в профилактиката на съвременните модерни заболявания, сред които са наднорменото тегло и затлъстяването, но от тях не се отслабва


Наднорменото тегло и затлъстяването са един от най-сериозните здравословни проблеми пред развитите общества. Борбата с килограмите се е превърнала в истинска индустрия, която ни залива с модерни диетични режими, продукти за отслабване и домашни фитнес тренировки. Сред това изключително разнообразие от възможности все повече път си пробиват т. нар. „диетични“, ,,био”, ,, гео”, „натурални“ или „еко“ храни и напитки. Тяхната популярност е достигнала такива размери, че всеки голям магазин има специален щанд за „био и диетични храни“, а не малко са и самостоятелните обекти, които предлагат изцяло такива продукти.

Резонно възниква въпросът – отслабва ли се гарантирано при прием на диетични, био, гео и др. подобни продукти?

Първо нека обясним, какво всъщност представляват био продуктите.  По дефиниция това трябва да са продукти, при производството на които не се влагат изкуствени торове, земята, върху която се отглеждат, не трябва да е обработвана поне последните 5 г. с пестициди,  в района не бива да има вредни производства. Ако се касае за био продукти с животински произход – животните трябва да са свободно движещи се, да не са приемали хормонални и други субстанции за ускоряване на растежа. В производството на крайните продукти да не са използвани вредни консерванти, стабилизатори, оцветители, подсладители. 

В понятието ,,диетични” повечето фирми  включват и ,,био” продуктите. Проблемът от диетична гледна точка обаче не се свежда само до произхода на продуктите, а до състава на основните хранителни компоненти: въглехидрати, мазнини, белтъци. Важно е да се знае, че:

  • 1 г въглехидрати доставя на организма 4 ккал енергия;
  • 1 г мазнини доставя на организма 9 ккал енергия;
  • 1 г белтъци доставя на организма 3,9 ккал енергия.

На опаковката на всеки продукт трябва да са обозначени задължително състава на хранителните компоненти и срещу тях съдържанието им на енергия (на 100 г), както и нехранителните добавки. Ако обърнете внимание на написаното на етикета ще установите, че калориите в т. нар. био храни са толкова, колкото и в обикновените храни. Ето няколко примера:

Млечен био шоколад, произведен от био захар, био какаово масло, био сухо мляко, съдържа 576 ккал/100 г. В същото количество обикновен млечен шоколад калориите са около 560 ккал/100 г.

Безглутенови бишкотени бисквити от био яйца, био царевично брашно, био оризов сироп, био тръстикова захар съдържа 416 ккал/100 г, почти толкова, колкото в обикновени бисквити.

На практика се оказва, че водещи при една здравословна диета са по-скоро количеството на приетата храна, начинът на комбиниране на хранителните продукти и разбира се, адекватната физическа активност.

От био продукти няма да отслабнете, но ще си спестите приема на вредните за организма антибиотици, пестициди, торове и най-вече растежни хормони. Последните, попаднали в човешкото тяло, стимулират натрупване на излишни количества мазнини, както и по-ускорено израстване на организма и напълняване. Растежните хормони носят риск от ранни нарушения в хормоналния баланс, което може да доведе до разстройване в менструалния цикъл, риск от покачване на кръвната захар, артериалното налягане, дислипидемии и др., особено при съвременния по-застоял начин на живот.

В този смисъл био храните биха се оказали полезни в профилактиката спрямо съвременните модерни заболявания, стига да се съобразим и с принципите на здравословното хранене.

Виж правилото на 5-те К в принципите на здравословното хранене>>>

Коментари