Публикация

Почти няма болници с прекратени договори заради нарушения

Почти няма болници с прекратени договори заради нарушения

От НЗОК твърдят, че се опитват да наказват нарушенията, но болниците обжалват в съда почти всяка санкция


Въпреки постоянните твърдения, че болниците източват здравната каса, спрените договори за отчитане на неизвършена дейност са почти нула, информира в. „Сега“.

Данните на Националната здравноосигурителна каса сочат, че през миналата година прекратените договори по отделни клинични пътеки са общо 103, a за първата половина на 2016 г. - 56. Изцяло спрени са договорите на 3 болници, като основната причина е липсата на специалисти, а не надписване на разходи и отчитане на неизвършени дейности.

През миналата година 103-те прекратени контракти по пътеки с общо 26 болници се дължат най-вече на липса на специалисти или на промяна в разрешителното за дейност - т.е. лечебното заведение или само се отказва от въпросната пътека, или кандидатства за друга, изискваща по-добра апаратура или по-квалифицирани специалисти. 

През 2016 г. има отнети два договора за нарушения - на болница в София и на болница във Враца. Те са за отчетена дейност, която не отговаря на изискванията, и то само по една пътека, с която лечебните заведения работят. Останалите анулирани договори отново са поради липса на специалисти или промяна в разрешителното за дейност. Три договора са прекратени, защото самите болници са спрели работа, изтъква изданието.

От касата твърдят, че се опитват да наказват нарушенията, но болниците обжалват в съда почти всяка санкция - независимо дали става дума за глоба или за прекратяване на договор. В НЗОК нямат данни какъв е процентът на актовете, които падат в съда, но практиката е магистратите да решават в полза на лечебните заведения. 

Коментари