Публикация

Не бройте калориите – погрижете се за червата си

Не бройте калориите – погрижете се за червата си

Британски генетик дава съвети как да променим начина си на хранене


Спрете с ограничаващите диети и броенето на калориите, за да се научите как да поддържате нормално тегло. Тайната на здравословното меню се крие в подходящото хранене на микробите във вашите черва, твърди проф. Тим Спектър, генетик в Кингс Колидж – Лондон.

Броенето на захарите, мазнините и калориите е грешен подход към храненето, смята специалистът.

„Яжте толкова, колкото ви се иска, но просто мислете за микробите в червата си“,

съветва той.

Около 100 трилиона микроби съществуват вътре в нашето тяло в долната половина на тънките черва и в дебелото черво. Говорим общо за бактерии, но трябва да се има предвид, че в организма ни живеят също така много вируси и гъбички, като всички те допринасят за нашето добро здраве, обяснява специалистът.

Микробите ни помагат да преработим храната, те са ключови за имунната система и също така предоставят около една трета от необходимите на тялото ни витамини и химикали. Храната, която поема всеки човек, оказва влияние на здравето на нашия микробиом - колониите от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в червата ни. Все повече научни данни показват, че

здравословното състояние на чревните ни бактерии може да промени начина,

по който тялото ни реагира на медикаментите.   

Всички сме уникални по отношение на бактериите, които живеят вътре в нас. Това обяснява и защо реагираме по различен начин на храната, обяснява проф. Спектър.  Има три правила, които всеки може да спазва, за да си гарантира здравословно състояние на чревните бактерии.  Яжте истинска храна, която не е обработена,  увеличете консумацията на фибри и се хранете разнообразно.  Не е нужно да се отказвате от нито една истинска храна в менюто си, съветва професорът. 

Следователно, всеки човек без здравословни проблеми може спокойно да си хапва млечни продукти, малки количества месо и въглехидрати. Най-добрият хранителен режим е разнообразният, който не включва едни и същи храни всеки ден. 


Ферментиралите храни, включително натуралното кисело мляко

без каквито и да било подсладители или захар, както и кефирът, непастьоризираното сирене, супата мизу, туршията кимчи, която се прави без използването на оцет, са много добра помощ за нашите чревни бактерии. Вместо 5 пъти, професор Спектър препоръчва да се хапват плодове и зеленчуци по 7 пъти на ден, като те включват също така билки и сурови семена. 
Пропускането на някое от яденетата за сметка на порция зеленчуци и плодове може да помогне на микробите „да почистят“ червата.

Професор Спектър публикува миналата година книгата „Митът за диетите“. Признава, че на самият него му било трудно да промени хранителния си режим и той да придобие навици, които ще помагат на микроорганизмите в червата му.  Сега на закуска той хапва кисело мляко, поръсено със семена и горски плодове,  черно кафе  и една чаша кефир. За обяд предпочита ядки и плодове. Вечерята обикновено включва някое вегетарианско ястие като тайландско къри, вегетарианска паеля, бургери от леща или салати със сирене.

Яде месо само 2 пъти в месеца,

за да си достави по този начин необходимия витамин B12 от животинските продукти.  Антиоксидантните полифеноли, които се съдържат в зехтина, също са много важни за организма, твърди специалистът. 

В момента специалистите използват тестове, за да измерят разнообразието на микроорганизми в червата на човека и да могат да кажат дали то е в границите на нормалното. Професор Спектър прогнозира, че до 5 години общопрактикуващите лекари ще разполагат с такива средства, с които ще помагат на пациентите си да разбират по-добре здравословното състояние на своите черва, както сега измерват кръвното налягане и костната плътност. Така според специалиста ще се избегне практиката пациентите сами да си поставят диагноза, че имат непоносимост към някоя храна, да се самоограничават и да следват съмнителни съвети. 

Източник: В. „Индипендънт“

Коментари