Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна 

На хората, за които има съмнение, че са се заразили с инфекцията, ще се извършват и допълнителни изследвания


Безплатни прегледи за туберкулоза започват от днес във всички областни градове на страната.

Целта на инициативата, която се провежда за четвърти път, е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването и да популяризира здравословния начин на живот, информира Министерството на здравеопазването. 

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към министерство, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. 

На всеки желаещ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората, за които има съмнение, че са се заразили, ще се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

През годините кампанията е доказала своята ефективност за добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция. 
По време на проведените за периода 2009 г. – септември 2016 г. „Седмици на отворени врати” са анкетирани за туберкулоза 87 238 души, открити и насочени за лечение са 976 души с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 3 384 души
, допълва министерството.

Списък с лечебните заведения, в които ще се извършват прегледите, може да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

Spisak po oblasti_bezplatni_pregledi_TB _5-9 Desember 2016.docx

Коментари

Благодаря

Информация за датите на провеждане на прегледите в различните градове може да видите в прикачения файл под статията.

до кога е?