Публикация

Сезонният грип е отново актуален


Акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН, в интервю за Хелт медия.

Акад. Гълъбов, какво означава за българската наука избирането ви за член на Изпълнителното бюро на институтите „Пастьор” по света?
За нашата страна това е, разбира се, въпрос на чест. За мен са гласували директорите на институтите „Пастьор”, които са трийсет и два. Осем от тях са в Европа.

Ако трябва да откроите най-важните теми, по които работят тези институти, какво ще посочите?
В тези институти се правят фундаментални изследвания, чрез които се задълбочават познанията върху причинителите на вирусните и бактериалните инфекции. Заедно с колегите работим изцяло в полза на практическото здравеопазване.

Няколко са най-важните направления: борбата с грипа, ентеровирусните инфекции, бактериалните инфекции, които са резистентни на много антибиотици, туберкулозата и особено нейните лекарствено устойчиви щамове. По всички тези направления нашата страна може да има сериозно участие.

Как оценявате реакцията в България по време на преминалата и през нашата страна грипна пандемия?
Общо взето противогрипният щаб проработи много успешно – имаше изготвен план, доставиха се тестове и препарати. Въпреки това отново си проличаха финансовите проблеми на нашето здравеопазване. По време на епидемията се видяха и някои пропуски в подготовката на част от лекарите в първичната помощ за разпознаването и адекватното лечение на грипа.

Факт е, че обучението по вирусология в медицинските институти е недостатъчно. Доказателството е, че отново при грип имаше масово предписване на антибиотици, вместо на противовирусни препарати.

Всъщност тежък ли беше свинският грип?
Зависи от гледната точка. Все пак в страната за кратко време се разболяха около 500 хиляди души и около 50 починаха. Някои от фаталните случаи се дължат на недаването на химиотерапевтик или късното му започване.

Според прогнозите сега идва сезонният грип. Кога да го очакваме?
Вече имаме доста заболели от сезонен грип, а е известно, че смъртността от него се оказа по-висока и у нас, и по света, в сравнение със свинския грип. Не е ясно кога ще е пикът на сезонния грип, но заболяването от него се характеризира с пълна разгърната клинична картина – висока температура, втрисания, болки в ставите и мускулите на цялото тяло, тежка отпадналост като израз на вирусната интоксикация. Докато много от болните от пандемичния грип го изкараха накрак с леки симптоми.

Какъв е алгоритъмът за лечението на сезонния грип?
Грипът е тежко заболяване на целия организъм и не бива в никакъв случай да се подценява. Вече казахме, че антибиотиците не лекуват грип, а само евентуалните бактериални усложнения на заболяването.

 Грипът се лекува със специални препарати – химиотерапевтици, например ремантадин и тамифлу. Те трябва да се приемат още след настъпването на първите симптоми.
Освен това, ако в семейството вече има заболял, може да се прави профилактика с тези препарати – да се пият в малки дози от здравите близки, за да не се разболеят.

Към терапията на грипа се прибавят антиоксиданти – витамините С и Е, както и имуномодулатори. Ролята на личните лекари е да проследят дали ще се явят бактериални усложнения и едва тогава да предпишат антибиотик.

Коментари