Публикация

Е-търгът за лекарства ще доведе до по-ниски цени, смятат експерти

Е-търгът за лекарства ще доведе до по-ниски цени, смятат експерти

Платформата на МЗ се приема добре от Асоциацията на търговците на едро с лекарства и Сдружението на общинските болници


Обявеният от здравното министерство електронен търг за лекарства ще доведе до по-ниски цени на медикаментите.

Такова мнение изрази Веско Кунев, председател на Асоциация на търговците на едро с лекарства, пред БНР.

Електронната платформа имахме възможност да я тестваме. Има някои дребни въпроси, които са неясни, но имаме и добра комуникация с Министерството на здравеопазването и считам, че търгът ще се проведе успешно, изтъкна Веско Кунев.

По думите му въвеждането на тази система в България е положителна стъпка по прилагане на най-добрите европейски практики и създаване на прозрачни и ясни правила при договарянето на лекарствата.

Новата електронна платформа се приема добре и от Сдружението на общинските болници, като очакванията са да няма недостиг на дадени медикаменти. 

Ако министерството успее да осигури тази непрекъсваемост на процеса и наличностите да са винаги налице, и особено, ако цените са атрактивни и са надолу от това, което сега снабдяваме, ще бъде идеално, каза председателят на сдружението Неделчо Тотев.

В края на миналата седмица МЗ обяви обществена поръчка за лекарства за болниците на стойност 1,2 млрд. лева чрез електронен търг. Поръчката е за доставки на около 800 медикамента до края на 2018 г.

Коментари