Публикация

Д-р Несторова: Лечението на остеопорозата продължава 3 до 5 години

Добавките с калций не помагат срещу чупливи кости, профилактиката започва в периода преди менопаузата

 

Д-р Родина Несторова, ревматолог

- Д-р Несторова, защо трябва да се лекува остеопорозата?

- Остеопорозата е заболяване, при което липсват симптоми. Затова я наричат  тихата епидемия. За съжаление в България едва 5% от болните се лекуват, а в световен мащаб те са около 20%.

Терапията е единствената възможност да се намали рискът от фрактура при тях. Нормално той е около 10%, което означава, че на десет падания едно завършва със счупване. При това заболяване вероятността е в пъти по-голяма. С правилно лечение на остеопорозата можем да намалим този риск с 60-70%, което е много добър резултат. Искам да подчертая, че лечението трябва да продължи минимум 3 години, а най-добре е 5 години.

 

- Някои пациенти споделят, че след цяла година лекарствена терапия, костната им плътност с покачва едва с 1-2%.  Много или малко е това?

 

- Ние не лекуваме цифри. Изследването на костната минерална плътност е само едно от нещата, което може да ни ориентира в мониторирането на състоянието на болния и неговото лечение. Много важно е да проследим дали през тази година пациентът е имал фрактури. Ако не е, това означава, че вече сме постигнали успех. Без лечение резултатът ще бъде съвсем друг.

Наред с това ние изследваме и маркерите за оценка на костния търновър. В костта във всеки един момент протичат процеси на разграждане и изграждане на костна тъкан. Между двете неща трябва да има баланс. Ако сме успели да потиснем с лекарства маркерите на костно разграждане, значи сме намалили риска от счупване. В случай, че те са останали високи, вероятността от прешлени и непрешлени фрактури се увеличава два пъти.

 

- Кои стойности на костна плътност се приемат за нормални?

 

- Тя се оценява чрез т. нар. T-score. Сравняваме костната минерална плътност на пациента с пиковата костна маса, измервана обикновено на 25-35-годишна възраст. Нормалните стойности на T-score са в рамките на +1 до -1.  От -1 до -2,4 говорим за остеопения,  а когато е под  -2,5 – вече става дума за остеопороза.

 

- Остеопенията по-лека форма на остеопорозата ли е?  

  

- Не, остеопенията не е заболяване. Това е междинен стадий между здрава и болна кост. Науката е установила, че имаме повишен фрактурен риск и при пациентите с остеопения. Причината е, че зад това състояние може да се крие остеопороза.

За съжаление в голяма част от населените места в страната липсват апарати за т. нар. двойноенергийна рентгенова абсорциометрия - DXA. Този метод се утвърди като основно средство за поставяне на диагноза остеопороза, за оценка на фрактурния риск и за проследяване на ефекта от лечението.

 

- Известно е, че възрастта е един от рисковите фактори за остеопороза. Кои са другите?

 

- Полът е рисков фактор. Заболяването засяга много по-често жените. Причината е в естрогените, които участват в почти всички обменни процеси, свързани с натрупването на костна маса. Понижаването на нивото им води до нейната бърза загуба. Например жената може да загуби до 30% от своята костна маса през първите 3 години от началото на менопаузата. Именно тогава е моментът да бъдат взети мерки.

 

- Какво може да се направи?

 

- Ако липсват други рискови фактори, съветваме всички жени в периода преди менопаузата (около 50-годишна възраст) да си правят изследване на костна плътност и на костните маркери.

Наследствеността също е важен рисков фактор. Имах 51-годишна пациентка с нормална костна маса, но и двамата й родители бяха с бедрени фрактури. При нея трябваше да проследим и други т. нар. сурогатни маркери за диагностика, а не само DXA. Направихме изследванията и се установи, че тя е с изключително висок маркер на костно разграждане и много ниски нива на витамин D3. Затова трябваше много бързо да й се назначи антирезорбтивен медикамент. 

Някои от пациентите ни са на кортикостероидна терапия. Ако при тях се установи остеопения, трябва да бъдат изследвани внимателно, защото кортикостероидите много пречат на костното изграждане. Когато дозата е над 7,5 mg на ден, тогава вече се стимулира и костното разграждане. В този случай веднага трябва да започнем лечение.

 

- Много жени смятат, че ако пият добавки с калций, ще заздравят костите си.

    

- Това беше отхвърлено отдавна, тъй като храната ни е достатъчно богата на калций - има го във водата и хляба, млякото и млечните изделия, рибата. По-важният въпрос е, как ще бъде усвоен този калций. Важна роля за това имат витамин D3 и витамин К2. Те не се съдържат в достатъчно количество в храната и затова препоръчваме на пациентите да ги приемат като добавки.

 

- Говорим за профилактика, но изследването на костна плътност не се поема от НЗОК.

 

- Така е, защото то се прави веднъж на две години. Самото лечение на остеопорозата е скъпо, но част от него се поема от касата, благодарение на което цената e по-разумна.

Ние обаче не трябва да чакаме заболяването, а да започнем превантивни действия като преценим рисковите фактори – пол, възраст, наследственост, прием на кортикостероиди и придружаващи заболявания. Ако при пациентите с остеопения няма други рискови фактори, даваме витамин D3 и К2, като препоръчваме консумация на мляко и млечни продукти. 

 

- Застрашени ли са мъжете от остеопороза?

- Разбира се. В никакъв случай не бива да подценяваме остеопорозата при мъжете. Статистиката показва, че заболяването засяга всеки пети мъж над 50 години. При тях се появява в по-напреднала възраст, защото и андропаузата идва по-късно от менопаузата – около 65-70 години. Причината е, че след тази възраст нивото на тестостерон намалява, което повишава риска от загуба на костна маса. Хубавото е, че този въпрос е решен и ние разполагаме с медикаменти за остеопороза при мъже.

 

- Знаят ли личните лекари кога да насочат пациент към специалист? 

- Прави ми впечатление, че семейните лекари все по-често мислят за остеопорозата и изпращат пациенти за изследване на костна минерална плътност. Но ми се струва, че проблемът се неглижира като цяло. В западните страни и в Америка например имаме задължително изследване на костна минерална плътност като част от профилактиката. Благодарение на това там диагнозата се поставя по-рано. В България всичко зависи от информираността и волята на самия пациент.

 

Автор Георги Георгиев

Коментари