Публикация

Още доказателства срещу подсладените газирани напитки


Здравословното хранене изключва газираните напитки, съдържащи консерванти, ароматизатори, оцветители и колкото по-бързо хората изхвърлят тези напитки от пазарските кошници, толкова по-добре.

Още аргументи в тази посока дава скорошно изследване на американски учени от Харвард, които установиха ясна връзка между употребата на подсладени газирани напитки и сърдечно-съдовия риск при жените.
В мащабното изследване са били наблюдавани 88 хил. жени на възраст от 34 до 59 год. Установено е, че тези от тях, които пиели редовно по няколко чаши газирани напитки, страдали с 35% по-често от различни сърдечни заболявания.

Резултатите са същите и при отчитането на останалите рискови фактори – обездвижване, пушене, наднормено тегло, консумация на алкохол и мазни храни.

Така към препоръките на диетолозите  за зачеркване на подсладените газирани напитки от менюто се присъединяват и специалистите кардиолози.

За последните  30 год.  в индустриалните страни употребата на сладки газирани напитки, както и на плодови сокове с  изкуствени подсладители и други добавки е нараснала повече от два пъти.

Коментари