Публикация

Бум на сифилис в Сливен

Бум на сифилис в Сливен

21 новооткрити случая на сифилис са регистрирани за 2016-та година в Сливен, главно сред ромското население в активна полова възраст.Предполагаемите носители на заболяването са 3-4 пъти повече според началника на кожния диспансер д-р Мая Миланова.


Разтревожени сме от ситуацията с полово предаваните болести -  сподели д-р Мая Миланова – началник на кожния диспансер в Сливен.

За 2016-та година имаме открити 21 нови случая на сифилис а сериозното е че са открити много свежи заразни форми, което означава че тези пациенти могат да разпространяват заболяването и го правят вероятно!

Това,че при нас са били открити 21 нови случая също не означава че всички заболели в града са толкова.Със сигурност са 3-4 пъти повече но трудно се обхващат и няма как да стигнем до тях ако те не дойдат да се изследват.

Има оформени рискови групи и те са млади хора в активна полова възраст сред ромското насеселение, а още по-тревожното е че има заразени деца и това не е вроден сифилис а са заразени!

Затова призоваваме гражданите за повишено внимание, да дойдат и да се изследват.И колкото по-навреме се случи това,толкова по-добре.Лечението понякога е много трудно и продължително, а ситуацията се усложнява, защото някои от пациентите нямат средства и ни се налага да плащаме за изследването и лечението а нямаме помощ от никъде,диспансерът е на самоиздръжка.Затова подехме дарителска кампания за набиране на средства, на собствени сили няма да се справим.

Проблемът е голям-в ромската махала масово лицата са без документи,със множество партньори, зле говорещи български, да не говорим за здравна култура и хигиена… и тази зараза се разпространява,нямаме данни дали вече ситуацията там не е предепидемична.

Затова се обръщаме към всички граждани,при някакви необичайни промени по кожата  и половите органи,обриви по тялото –длани и стъпала, ранички по половите органи и около тях, подути лимфни възли, да бъдат внимателни и наблюдателни  и да потърсят дермо-венеролог при първи съмнения.

Около 20 дни е инкубационния период на заболяването, след рисков сексуален контакт.

Коментари