Публикация

Хора с увреждания обграждат парламента с жива верига в протест

Хора с увреждания обграждат парламента с жива верига в протест

Те настояват за закон за личната помощ, гарантиращ достоен живот на децата и възрастните с увреждания


Родители на деца с увреждания, както и хора с увреждания ще направят жива верига днес около Народното събрание на своя 4-и национален протест.

Исканията им не са свързани с финансово подпомагане, а с изработване на закон за личната помощ, гарантиращ достоен живот на децата и възрастните с увреждания. Това се посочва в съобщение, подписано от над 20 неправителствени организации от 10 града в страната. В протеста ще участва и Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София, предаде БНР.

В писмото до премиера и до министрите на труда и социалната политика и на здравеопазването неправителствените организации посочват, че България е единствената страна в ЕС, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени.  

Протестиращите настояват да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на хората с увреждания по заболявания. Друго искане е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет. Настоява се право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот, причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.

 

Коментари