Публикация

Шепа ядки на ден пази от рак и сърдечносъдови болести

Шепа ядки на ден пази от рак и сърдечносъдови болести

20 грама орехи, лешници и фъстъци дневно са достатъчни за здравословен хранителен режим


Хората, които консумират поне по 20 грама ядки дневно, са много по-малко застрашени да развият сериозни и понякога животозастрашаващи заболявания като сърдечна болест и рак, твърди ново изследване на британски учени.

Проучването разглежда ефекта на при консумирането на всички видове ядки от дървета като орехи и лешници, както и на фъстъци.

Данните показват, че хапването на шепа ядки всеки ден намалява с 30 % риска човек да се разболее от сърдечно заболяване. В същото време

опасността от раково заболяване спада с 15%, а от преждевременна смърт – с 22% 

 Същото количество ядки дневно – около 1 шепа, действа ефикасно, като намалява наполовина риска от смърт вследствие на респираторна болест. Опасността да се развие диабет пък пада с почти 40%. 

 „При изследванията на хранителните режими досега вниманието бе насочено към болестите убийци като сърдечни заболявания, инсулти и рак. Сега обаче ние започваме да събираме данни, които се отнасят и за други болести“, обяснява Дафин Аюн от Импириъл Колидж Лондон, който е съавтор на изследването. 

Учените установили, че консумирането на ядки намалява риска от развитие на различни болести от медицинския спектър. Това е впечатляващо влияние на храна в толкова малко по количество, коментира специалистът. 

Екипът анализирал публикувани данни за хранителния режим на 800 000 участници в цял свят. Ядките и фъстъците, които са част от бобовите растения, са

много богати на фибри, магнезий и полинаситени мазнини

Това са хранителни вещества, които са полезни при намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания и могат да понижат нивата на лошия холестерол.   

„Някои ядки, особено орехите, също така са богати на антиоксиданти,  и могат да се справят с ефекта от оксидативния стрес – натрупванетона свободни радикали в организма, възможно е и да намалят опасността от развитие на рак“, обяснява Дафин Аюн. 

Макар че ядките са доста богати на мазнини, те също така са богати на фибри и протеини. Има и данни, според които ядките в действителност могат да намалят риска от затлъстяване в по-продължителен период от време. 
Данните от проучването бяха публикувани в сп. BMC Medicine, 

Източник: В. „Индипендънт“

Коментари