Публикация

Чувствате ли следобедна умора?


Понякога  в следобедните часове енергията сякаш се изпарява, а за причините има най-различни обяснения, немалко от тях без никакви медицински основания. Например, че умората следобед е свързана най-вече с обедното меню.

Експертите твърдят, че някои храни могат да „поемат” повече енергия, но не и да причинят загубата й. Обилният обяд с тежки, мазни или въглехидратни храни може да допринесе за чувството на отпадналост и желанието за дрямка. Освен всичко друго, пълният стомах притиска другите органи и човек има желание да легне.

Нормална ли е умората следобед, или е знак за някакъв здравословен проблем?

Заедно с естествения денонощен ритъм на организма темпото на функциите му се забавя или засилва, включително температурата, нивото на хормоните, кръвното налягане, апетита, а също така и сънливостта и бодростта.

За да функционира добре,  организмът има нужда от един продължителен сън между полунощ и утрото. За втори път на хората им се приспива между 1 и 4 часа следобед. Възможно е  това да е еволюционен остатък от времето, когато следобедната дрямка е била свързана с оцеляването. Понякога само няколко минути дрямка е достатъчна за освежаване на умствената дейност.

Някои хора са убедени, че физическите усилия по обедно време източват енергията и засилват следобедната сънливост и по тази причина се въздържат от фитнес през обедната почивка например.

В действителност хората, които правят физически упражнения по обедно време, рядко усещат типичните признаци на следобедната умора. Видът, времетраенето и интензивността на физическите усилия нямат значение.

Една много кратка разходка или няколко разтягания са в състояние да  избавят от следобедната умора. Ако нямате възможност да излизате навън по обяд, правете физически усилия редовно. Дори и кратките упражнения, когато са редовни, дават прилив на сили.

Коментари