Публикация

Защо в дъждовно време повече ни се спи, а в студа ни болят ставите

Много хора страдат от метеочуствителност, без да разбират причините за това


С възрастта  способността на организма да се приспособява към промените във времето намалява, появяват се заболявания, които усилват метеочувствителността.

Атмосферното налягане

Нормалното атмосферно налягане е 760 мм живачен стълб. Отклоненията от това число повече от 10 единици може да предизвикат здравословни проблем при много хора.

Повишеното атмосферно налягане е особено опасно за хипертониците. В такива дни тяхното собствено кръвно налягане също расте. За хипотониците това също не е особено приятно. Ако атмосферното налягане е по-високо, тяхното кръвно достига нормални числа. Това обаче за организма на хипотониците е необичайно и той може да реагира с главоболие. Ако пък атмосферното налягане пада, хипотониците трудно намират сили да излязат от дома си. Наляга ги слабост, апатия, сънливост. Падането на стрелките на барометъра не е никак здравословно и за хората със сърдечносъдови проблеми. При снижаване на атмосферното налягане количеството на кислород в кръвта намалява, появява се задух, пулсът се учестява, но при това се забавя кръвотокът, което може да доведе до инфаркт или инсулт.

Пациентите, които страдат от невровегетативна дистония, нерядко усещат колебанията в атмосферното налягане по един или друг начин. При тези болни често се променя не само физическото, но и емоционалното състояние. Неслучайно лекарите използват термина вегетоневроза – пациентите с тези заболявания понякога стават мнителни, склонни са прекалено внимателно да се вслушват в организма си. При най-малко нарушение в самочувствието усещат тревога, което на свой ред може да предизвика главоболие, сърцебиене и други неприятни симптоми.

Болните стави също може да сигнализират за промени в атмосферното налягане не по-зле от барометър. В „лоши“ дни налягането вътре в ставата се променя, появява се болка. А ако колебанията в атмосферното налягане са съпроводени с рязко захлаждане и повишена влажност, това засяга нервните окончания в ставите, което усилва болезнените усещания.

Прекалено сухо или прекалено влажно време

Влажността на въздуха също може да се отрази върху здравословното състояние на някои хора. Нормалните показания на уреда са от 40 до 60%. Прекалено сухият въздух дразни лигавицата на носа, гърлото и бронхите, а това е опасно при алергии, заболявания на белите дробове, бронхиална астма. Освен това при ниска влажност на въздуха се увеличава концентрацията на прах и други замърсители във въздуха, което в никакъв случай не помага на такива пациенти.

При висока влажност на въздуха пък количеството на кислород в атмосферата се понижава, а това е опасно за хора със сърдечносъдови проблеми, защото задухът в такива дни се усилва.

Вариране на температурата

Колебанията в температурата на въздуха също не са безобидни. При рязко захлаждане или затопляне може да се получи спазъм на кръвоносните съдове, а това води до главоболие, мигрена и световъртеж. При това промените в температурата са пряко свързани с колебанията във влажността на въздуха и атмосферното налягане. Затова рязкото захлаждане, докарано например от някой обширен циклон, оказва негативно влияние върху здравето на хората по-силно, отколкото снеговалеж, който не променя температурата на въздуха.

източник:jivotatdnes.bg

Коментари