Публикация

От печата: НЗОК ще плаща лекарства по икономическа целесъобразност

Решението е взето на база анализ на нарастването на средствата, които касата дава за медикаменти


„Надзорният съвет (НС) на здравната каса е взел писмено решение, според което лично той ще определя с какви скъпи медикаменти да се лекуват пациентите, като това ще става по критерий икономическа целесъобразност“, информира в днешния си брой в. „Капитал Daily”.

Изданието коментира, че досега НС никога не е определял с какво да се лекуват пациентите, нито пък си е позволявал да вписва в документите икономическа целесъобразност, което означава най-евтиното възможно лекарство и смяна на медикаментите на големи групи пациенти в зависимост от това дали има пари. Касата планира да въвежда подобни критерии и при други групи, в които има скъпоструващо биологично лечение, като например при хепатит С, става ясно от протокола от заседанието на надзора, което е проведено на 1 декември. 

Ако мярката се приложи към всички иновативни лекарства, това категорично ще наруши правата на пациентите на най-добро лечение за заболяването им, а надзорният съвет, част от който не е съставен от лекари, ще поеме отговорност за това, отбелязва всекидневникът.
От публикацията става ясно, че решението е взето на база анализ на нарастването на средствата, които здравната каса плаща за медикаменти. Най-голямо като стойност е нарастването при онколекарствата. Плащанията за тях са се увеличили от 115.5 млн. на 137.9 млн. лв. 

Явно решена, че няма как да спести от лекарства срещу рак, институцията започва акцията по затягането на предписване на скъпи лекарства в друга група – на пациентите с ревматоидни артрити, защото плащанията й за биологична терапия са се увеличили с 11 млн. лв. в сравнение с миналата година и се очаква до достигнат 83 млн. лв., изтъква в. „Капитал Daily”.

Пациентските организации заявяват пред изданието, че за пръв път виждат подобно нещо – да ги лекуват по икономически критерии, и то хора, които като цяло нямат медицинско образование или ако имат, категорично не са специалисти по тези заболявания. От НЗОК съобщават, че идеята е всички пациенти на биологична терапия да влизат в болница, за да бъдат проследени и да им бъдат направени необходимите изследвания. Това става по тяхно желание, тъй като извън болниците няма достатъчно специалисти и изследванията са скъпи, коментират от пресцентъра на институцията. 

Коментари