Публикация

Прекомерното изпотяване може да е свързано с депресия

Ново изследване установи връзката между хиперхидрозата и различни тревожни разстройства


Хора, които страдат от прекомерно изпотяване, известно като хиперхидроза, често са застрашени от  депресия или тревожно разстройство, установи ново съвместно изследване на учени в Канада и Китай.

Около 21 процента от хората с хиперхидроза имат тревожно разстройство, а 27% - депресия. За сравнение, едва 7,5% от хората без хиперхидроза страдат от тревожно разстройство, а 10% - от депресия, установил екипът.  

Хиперхидрозата или т.нар. профузно изпотяване, е състояние, свързано със нетипично засилено и непредсказуемо потоотделяне, дори когато температурата не е висока или когато пациентът е в покой. Може да се наблюдава в различни части от тялото - най-често по ръцете, краката, под мишниците, но понякога се среща и по бедрата, кръста, гърба, челото и др.

Данните от новото изследване не доказват, че хиперхидрозата е причината за тези проблеми на менталното здраве. В някои случаи прекомерното изпотяване може да е част от тревожното разстройство, коментира д-р Дии Глейзър, професор по дерматология от Училището по медицина в Университета на Сейнт Луис.

„Не е ясно дали тук имаме налице причинно-следствена връзка“, обяснява д-р Глейзър, която не е част от екипа, анализирал данните.

Изводите от изследването не означават непременно, че по-добрият контрол на хиперхидрозата ще облекчи депресията или тревожността на пациента. Но дерматолозите трябва да са наясно с по-голямата честота на случаите на депресия и тревожно разстройство сред тези, които страдат от прекомерно изпотяване.  Ако е необходимо, добре е такива пациенти да бъдат изпращани за консултация при психолог или психиатър, смятат изследователите от екипа.

При хиперхидроза се прилагат различни терапии като силни препарати против изпотяване, инжекции с ботокс при изпотяване под мишниците и електрически стимулации за нормализиране на активността на потните жлези по дланите и стъпалата.

Много често хората, страдащи от прекомерно изпотяване, са с понижено самочувствие и избягват социални контакти. Те отказват да извършват дори тривиални действия като вдигането на ръка в клас, например, обяснява д-р Глейзър.

„За хора, които не страдат от хиперхидроза, е много лесно да си помислят “О, това е просто изпотяване“. Истината е, че често не се дооценява какво влияние може да има този проблем върху качеството на живот“.

Новото изследване е анализирало данните за пациенти от 2 дерматологични клиники  - една в Канада и една в Китай. Хората трябвало да попълнят стандартен въпросник за скрининг изследване за депресия и тревожно разстройство.

В новото изследване д-р Юуен Зу и колегите му искали да установят по-ясно дали депресията и тревожните разстройства са по-често срещани сред хора с хирепхидроза. Оказало се, че и двете състояния са често срещани сред тези пациенти, като рискът от поява на депресия или тревожност нараства, когато изпотяването е по-тежко.

„Изследването показва, че хиперхидрозата е тясно свързана с депресията и тревожността“, коментира д-р Зу, който ръководи Клиниката по хиперхидроза към Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада. Както и д-р Грейзър обаче, той също смята, че данните не показват, че хиперхидрозата непременно е причината за различните психични разстройства. В действителност е по-вероятно някои други основополагащи фактори да допринасят за появата както на хиперхидрозата, така и на депресията и тревожното разстройство. Ще трябват допълнителни изследвания, за да бъде разкрит точният механизъм за това, коментира специалистът.

За момента д-р Зу и д-р Глейзър съветват пациентите с хиперхидроза да споделят със своите лекари, ако имат някои симптоми, свързани с тревожност или депресия.

„Не смятайте, че това е нещо, което просто трябва да търпите и да живеете с него“, съветва д-р Глейзър.

Данните от изследването бяха публикувани в декемврийския брой на сп. Journal of the American Academy of Dermatology.

Източник: WebMD

Коментари