Публикация

9 важни стъпки срещу метеозависимост

Метеозависими са хора, на които промяната във времето влияе негативно


Ако резките промени във времето ви карат да се чувствате зле - с понижен тонус, отпаднали, неработоспособни, с усещане, че се разболявате, ето четири простички неща, които могат да ви помогнат:

  1. Прекарвайте повече време на чист въздух и проветрявайте помещенията, когато сте на закрито;
  2. Приемайте много течности и особено билкови чайове. Ако чувството ви за безпокойство се засили, отново се доверете на билките;
  3. В случай, че сте хипертоници, приемайте чай  от глог, шипка и арония.
  4. За хипотониците са препоръчителни тонизиращи чайове от елеутерокок или женшен.
  5. Достатъчно сън. Стандартната препоръка е 7-8 часа в денонощие, въпреки че върху потребността от сън влияят възрастта и някои заболявания. Излишъкът на сън също може да е вреден за здравето, затова не бива дълго да се търкаляме в леглото дори в почивните дни и да не прекаляваме със следобедната сиеста. 
  6. промяна на времето,метеозависимост

    6. Следете прогнозата за времето. 
  7. Движете се. Това ще ви позволи да тренирате сърцето си и да повишите еластичността на кръвоносните си съдове. Специалистите препоръчват бързото ходене като идеална профилактика срещу метеочувствителност. Това не би трябвало да предизвиква неприятни усещания – задъхване или сърцебиене. 
  8. Правилно хранене. В менюто ви трябва да присъстват достатъчно витамини, особено А, С и В-групата. Не се превръщайте във вегетарианци, но при колебания в атмосферното налягане не наблягайте на мазни месни блюда.
  9. Закалявайте се. Най-добрият начин да тренирате кръвоносните си съдове е контрастният душ. Пуснете топлата вода, постойте под нея 2-3 минути. После увеличете температурата за 1 минута, а после постойте под хладка вода 30 секунди.Разликата между горещата и хладката вода не бива да превишава 15 градуса.

Източник:jivotatdnes.bg

Коментари