Публикация

Учени: Цезаровото сечение променя еволюцията – раждат жени с все по-тесен таз

Учени: Цезаровото сечение променя еволюцията – раждат жени с все по-тесен таз

Намесата на медицината помага при проблемни раждания, които щяха да завършат със смърт преди 100 г.


Все повече майки избират да родят своето дете с Цезарово сечение, тъй като имат тесен таз, установи  проучване на лекари в Австрия,  цитирано от Би Би Си. 

По този начин се предават определени гени, свързани с фигурата на майката, като се променя еволюцията, смятат учените.  

В исторически план, ако ражданията бяха само естествени, гените за тесния таз нямаше да се предадат от майка на дъщеря, тъй като и двете щяха да починат при раждането.
Екипът изчислил, че случаите, в които бебето не може да премине през родилния канал заради тесен таз на майката, са се увеличили от 30 на 1000 раждания през 60-те години на 36 на всеки 1000 раждания сега. Тенденцията да се ражда със Цезарово сечение най-вероятно ще се задълбочи, но не до степен да се изостави напълно естественото раждане, смятат учените.

Защо е толкова висок процентът на проблемните раждания, особено на случаите, в които бебето не може да премине през родилния канал на майката? Без намесата на съвременната медицина подобни проблеми често ще са с фатален край, както е било в миналото. Това, от еволюционна гледна точка, е селекция, обяснява д-р Филип Митрекер от департамента по теоретична биология в Университета на Виена. 

„Жени с много тесен таз нямаше да оцелеят при раждането преди 100 години. Сега те раждат без проблем със секцио и предават своите гени за по-тесен таз на дъщерите си.“

Противоположни сили
Учените така и не са намерили отговор от много време насам на еволюционния въпрос защо човешкият таз не се е разширил с годините. Главата на бебето при хората е голяма в сравнение с тази на бебетата при другите примати. Затова животни като шимпанзетата, например, раждат сравнително лесно. 

Изследователите от Австрия създали математически модел, като използвали данни на Световната здравна организация и на други големи изследвания за раждаемостта. Този теоретичен модел установил противопоставящи се еволюционни тенденции. 

Една от тях е за появата на все по-големи новородени, които по принцип са по-здрави. Проблемът е, че ако плодът порасне твърде много, той се заклещва в канала при раждането. В исторически план това би било трагично както за майката, така и за бебето. И така гените за по-голямо бебе не са преминавали към следващото поколение.  Така се явява и втората тенденция – за по-малки бебета, които се раждат по-лесно. 

„Едната страна на тази селективна сила – а именно тенденцията за по-малки бебета, изчезна с времето благодарение на Цезаровите сечения. Нашата цел е не да критикуваме хирургическата намеса при раждането. Но е факт, че тя е оказала влияние върху еволюцията“, обобщава д-р Митрекер.

Бъдещи тенденции
Изследователите изчислили, че за 50-60  години броят на случаите в глобален мащаб, при които децата не могат да преминат през родилния канал, се е увеличил между 10 и 20 прпоцента в резултат на еволюционния ефект на раждането секцио. 
Основният въпрос е какво ще се случи в бъдеще. Тази еволюционна тенденция да продължи, но може би малко по-бавно, прогнозира д-р Митрекер. 

„Има граници в подобно движение. Не очаквам, че ще стигнем до момент един ден, в който болшинството от децата ще се раждат със секцио.“

Изследването бе публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вероятно много други биологични и културни въпроси също са фактор за нарастването на процента на Цезаровото сечение, коментира изследването д-р Брайана Побинер, палеоантрополог в Института „Смитсониън“ в САЩ. Тя припомня също, че процентът на ражданията секцио доста се различава в държавите от развитите и от развиващите се страни. 

А според Дагни Раджасингам, акушер консултант и говорител на Кралския колеж на акушерите, фактори като диабет и затлъстяване също оказват влияние за броя на Цезаровите сечения. 

„Смятам, че е важно да се вземе под внимание при обсъждането на еволюцията, че явления като диабет са много по-често срещани при по-млади жени в днешно време. Виждаме много повече жени в репродуктивна възраст, които имат диабет. Това влияе и на избора на това дали те ще родят със секцио или не.“ 

Специалистката добавя, че нивата на затлъстяване се увеличават и все повече млади жени в репродуктивна възраст  вече имат по-висока телесна маса. Това от своя страна отново оказва влияние на избора на това как да роди жената. 

Източник: Би Би Си

Коментари