Публикация

Д-р Пламен Хубанов: Лазерните технологии заменят традиционните методи в катаракталната хирургия

Д-р Пламен Хубанов разказва за високите технологии при хирургията на окото и за безболезненото лазерно лечение на катаракта (перде на окото)


Прочети цялото интервю на: puls.bg

Д-р Пламен Хубанов е завършил медицина в МУ-Варна през 1983 г., а през 1989 г. придобива специалност по очни болести.  Специализира рефрактивна хирургия на катаракта и роговица в САЩ, Франция, Италия, Гърция и ЮАР и за работа с фемтосекунден лазер в Сингапур и Хонконг. Член е на Американската академия по офталмология, Американската катарактална и рефрактивна асоциация, Европейската катарактална и рефрактивна асоциация, Европейската и световна асоцияция по глаукома и на УС на Съюза на офталмолозите в България. През 2005 г. създава Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“-Варна. Има над 60 000 операцции на око зад гърба си.
 
 - Д-р Хубанов, какво заболяване е катарактата?
 
Катарактата, или както хората наричат заболяването „перде на окото“, е състояние, при което очната леща потъмнява. Катарактата може да бъде вродена и придобита. Обикновено вродената катаракта е последица от боледуване на майката, най-вече през първите три месеца от бременността от заразни и особено вирусни заболявания. Рядко се явява и като наследствено увреждане.  Децата с вродена катаракта са с намалено или напълно загубено зрение. Наложително е при такива случаи децата да се оперират възможно най-рано, за да може да имат нормално интелектуално развитие в бъдеще. Придобитата катаракта се появява в зряла възраст, а най-често срещаната катаракта е старческата - обикновено около 60-годишна възраст, а в последно време и по-рано.  
 
 - Има ли установени причини, които водят до придобита катаракта?
 
Наранявания на окото, диабет, лъчеви въздействия, усложнение от възпалителни очни заболявания, като иридоциклит, увеит, както и в някои случаи на миопия. Дори някои лекарствени продукти биха могли да причинят заболяването. Най-честата причина за възникването на катаракта обаче е естественият процес на стареене.
 
 - Какви са симптомите на заболяването, от които се оплакват пациентите?
 
Пациентите се оплакват от намаление на зрението на едното око, рядко и на двете очи едновременно. Намалението на зрението става постепенно, без болка. Катарактата предизвиква потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото. Тази леща, разположена зад ириса, действа подобно на фотоапарат – фокусира светлинните образи върху ретината, която изпраща сигнали към мозъка. Възможно е човешката леща да се замъгли до такава степен, че да попречи на светлината и образите да достигнат до ретината.
 
Как се лекува катарактата?  Какви са постижения и тенденциите в съвременната медицина при лечението на катаракта? 
 
Катарактата може да се лекува само оперативно. Традиционната методика за премахване на катарактата в страната ни е факоемулсификацията. Тази хирургична техника е безопасна и сигурна процедура, ако е извършена от опитен хирург. При традиционната факоемулсификация в окото се правят малки разрези, през които помътнялата естествена леща се раздробява и „изсмуква“, а на нейно място се поставя изкуствена леща. За направата на разрезите се използват специални ножове, а разбиването и премахването на помътнялата естествена леща се извършва чрез ултразвукова енергия.
 
Този традиционен метод се заменя от лазерните технологии. Най-новият лазер в офталмологията е Catalys с 3D визуализация, който буквално прави революция  в катаракталната хирургия.  Системата е призната за една от 100-те технологични иновации в света. С нея работят водещите очни клиники в света и ние сме горди, че успяхме първи да я внесем в България и от месец в нашия център „Св. Николай Чудотворец“ - Варна  работим с нея. 
 
Бъдещето на катаракталната хирургия е в индивидуализирания подход към всеки пациент, съобразно анатомичните особености на окото. Това се случва с високотехнологичния 3D лазер. Така процедурата е много по-прецизна, точна, бърза и най-важното за пациентите,  е безопасна и безболезнена. Методът е признат като най-безопасен за пациенти с перде на окото към момента в света.

Новата технология помага на хирурга да работи с изключителна прецизност - до 1/10 част от микрона. Посредством лазерната система се заснема 3D картина на окото, която се използва за най-прецизно планиране на операцията, след което се правят разрезите и се раздробява пердето. По време на интервенцията не се увеличава налягането в окото, не се уврежда роговицата и другите очни структури. Количеството на ултразвуковата енергия е сведено до минимум, което от своя страна гарантира по-бързо възстановяване, както и по-малко усложнения след операцията. 
 
Лазерната операция на катарактата продължава около 5 минути, а пациентите се възстановяват напълно за няколко дни.  Благодарение на високите технологии в лазера, позицията на изкуствената леща, която заменя естествената, е изчислена до микрони, а това осигурява отлично зрение след операцията. Апаратът дава възможност да се коригира и известно количество астигматизъм, което е особено необходимо при тъй наречените премиум торични, акомодативни и мултифокални лещи. Ако има промени, настъпили след заболявания на зрителния нерв и ретината се налага след премахването на пердето, тези проблеми да се лекуват допълнително.
 
Всичко това не е възможно да се случи по традиционния метод. Освен това методът не е по-скъп за пациента. Интервенцията с новия лазер е на половин цена от други подобни процедури. 
 
Въобще, бъдещето на хирургията в офталмологията са индивидуализирана медицина, високи технологии и отлично обучени специалисти. Високите технологии в медицинската наука се прилагат първо в офталмологията. Това е най-финият и чувствителен орган в човешкото тяло и изисква прецизни технологии. Както до сега сме използвали най-съвременните лазери в областта на рефрактивната хирургия на роговицата, с помощта на които се премахват късогледство, далекогледство и астигматизъм, вече лекуваме и пациентите с катаракта с най-модерните технологии в света. 
 
 - Каква е цената на процедурата с модерния лазер и  поема ли се лечението на пациентите от НЗОК?
 
Здравната каса поема лечението, а пациентите доплащат за имплантите и консумативите. Цената на консуматива е 500 лв., обикновените лещи са на цени между 600 и 1200 лева, а премиум лещите - 2000 и 2500 лева.


 

Коментари