Публикация

Лекари оперират неродено бебе на 32 седмици, то оцелява

Лекари оперират неродено бебе на 32 седмици, то оцелява

Момченцето страдало от заболяване, което причинява натрупването на течност в белите дробове


Два месеца преди да се роди, лекарите открили, че Матю Тобиас Анхелес страда от фатално заболяване, което причинява натрупването на течност в белите му дробове. Преглед с ехограф показал, че плодът, който бил на 32 седмици, има хидропс – състояние, при което се събира течност в тъканите или органите на тялото.

10 години по-рано лекарите нямаше да имат възможност да спасят бебе в такова състояние. Това лято хирурзите от центъра UC Davis в Централна Калифорния, САЩ, обаче демонстрираха невероятните възможности на съвременната медицина, като оперираха Матю, докато още е в утробата на майка си, предава телевизия Ей Би Си.

Докато майката Кхе Сетерн е в съзнание, екипът хирурзи

прави малък разрез в корема й, вкарва катетър и

дренира събралото се в гърдите на бебето излишно количество течност

2 месеца по-късно, на 28 септември, Матю се ражда здрав и в стабилно състояние. За Кхе и съпруга й Боби Анхелес бебето е безценен дар след 2 спонтанни аборта и едно раждане на мъртво дете. Дават на момченцето името Матю, което означава „дар от бога“

Не е лесно да се вземе решение за операция на дете в утробата, обяснява водещият хирург в центъра д-р Шиниро Хиросе пред в. „Дейли мейл“.

„Макар че операцията сама по себе си може да трае само няколко минути, ако нещата са там, където очакваме да бъдат, все пак съществува опасност да бъде наранено бебето или, което е по-вероятно, да бъде наранена плацентата и така да се застраши цялата бременност.“

При операцията всичко зависи от точността на ултразвука,

който играе ролята на очи за хирурга

и насочва катетъра вътре в утробата на майката.

Макар че при такава операция на неродено дете има рискове, да не се вземат никакви мерки би било още по-зле. Матю бил с диагноза фетален хидроторакс - събиране на течност в плевралното пространство. Натрупването на течност води до подуване, което може да притисне другите органи на детето. Близо 50% от неродените бебета с хидропс не оцеляват.

Феталният хидроторакс е сравнително рядко срещано заболяване. Първо трябва да пресметнете рисковете „за“ и „против“ една операция.

„След това се изправяте пред едно неродено бебе, което е болно. Може да решите да се опитате да коригирате проблема, така че когато то се роди, на лекарите да е по-лесно да продължат с лечението“.

Според д-р Хиросе така се избягва критична ситуация, при която е възможно нещата да се развият зле за детето.

В случая с Матю всичко минало гладко. След раждането си

момченцето останало повече от 2 месеца в неонаталното интензивно отделение

на болницата, където хирурзите стабилизирали състоянието му и наблюдавали как се развиват дробовете му. Тази седмица най-накрая лекарите позволили на родитeлите на Матю да го заведат вкъщи.

„Искаше ни се да крещим от радост по коридорите. В колата всеки от нас се снима с бебето. Това е истина – прибираме се с Матю вкъщи“, разказва бащата Боби.

Бебето ще продължи да бъде под непрекъснат лекарски контрол. Д-р Хиросе предупреждава, че

много често се случва деца, които са били с фетален хидроторакс,

да развият след това някакъв вид бучка

Именно с нея започват и проблемите. За момента родителите на Матю ще го водят на редовни прегледи, а когато стане на 6 месеца, ще му бъде направен и скенер с компютърна томография. Ако се установи, че момченцето има бучка, д-р Хиросе ще приложи една сравнително нова процедура, при която се правят 3 миниатюрни разреза, без да се налага отварянето на гръдния кош на детето.

Д-р Хиросе е оптимист за бъдещето на Матю. „Досега всичко върви добре. Много е хубаво, че оперираме такива деца, вместо да не правим нищо“.

Източник: В. „Дейли мейл“

Коментари