Публикация

Гинекологичното отделение на КОЦ-Пловдив е пред затваряне

Гинекологичното отделение на КОЦ-Пловдив е пред затваряне

Заради недостиг на медици в отделението понякога се отлагат операции


Поради липсата на персонал Отделението по гинекология на Комплексния онкологичен център в Пловдив е на прага на физическа ликвидация. Това заявява д-р Арман Христамян, началник на отделението, във Facebook.

Той споделя, че ако някои от колегите му се разболее или излезе в отпуск, няма да има пълноценен екип за операция.

„Като се има предвид атаката срещу болницата, не знам кой ще дойде да работи при нас...“, посочва д-р Христамян. Той призовава колегите, които искат да се занимават с онкогинекология, дори и такива, които не за завършили, да го потърсят.

Острият недостиг на кадри в медицината не е проблем от вчера. По голямата част от завършващите лекари предпочитат да работят в чужбина, а една от най-основните причина е ниското заплащане в сектора. На този фон родните болнични заведения работят на санитарния минимум. В началото на тази седмица гинекологично отделение в пловдивската онкология се разделя с още един от ординаторите си. Работата в намален състав се оказва изпитание за останалите, отбелязва в репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.

 „По принцип всеки ден оставаме по двама души като ординатори, заедно с д-р Христамян – трима, което възпира оперативната ни дейност. Ние сме оперативно звено, което всеки ден извършва операции и нямаме достатъчно хора за попълване на екипите“, заяви д-р Тихомир Георгиев, ординатор в КОЦ – Пловдив.

През лечебното заведение в Пловдив минават по 600 пациенти на година, близо толкова са и оперираните. Тук се извършват едни от най-тежките гинекологични интервенции, като за някои от тях се изискват не един, а двама асистенти. Лекари споделят, че понякога се налага да отлагат операции поради липса на персонал.

„Вместо да се правят пълният обем операции за деня, болните остават за изчакване на следващия ден, когато имаме екип“, поясни д-р Георгиев.

По думите на д-р Теодора Досева в отделението са малко хора, има доста дежурства и след едно нощно дежурство трябва да се почива. Това обаче веднага изкарва един от лекарите от строя, а останалите се натоварват много повече.

„Много лошо се оголихме, останахме с двама души на пълен щат и една колежка, която е на 75% , което практически означава, че от понеделник до четвъртък – аз нямам хора“, обясни д-р Христамян.

Реално погледнато, ако остана сам с един човек, не мога да вляза на голяма операция. А имайте предвид за 6 години има 500 лимфни дисекции, каза лекарят.

Според работещите в отделението работата тук е прекалено тежка и недобре платена.

През последните два месеца Комплексният онкологичен център в Пловдив стана обект на редица проверки от страна на контролните органи. Причина за това бяха публикации в медиите, според които пациентите са подлагани на ненужни операции с цел усвояване пари от на клинични пътеки. Завеждащият гинекологичното отделение определи случващо се като атака срещу болничното заведение.

„Общо за месец август, при 32 хиляди изработени, съм взел 436 от клинични пътеки, мислите ли, че за тази сума съм жестоко стимулиран да грабя касата или да лъжа касата с фалшиви клинични пътеки“, твърди началникът.

Проверките в болничното заведение от страна на здравните институции, следствието и прокуратурата продължават.

Коментари