Публикация

Вътрематочните спирали и имплантите – най-добрата контрацепция за жени с диабет

Вътрематочните спирали и имплантите – най-добрата контрацепция за жени с диабет

Двата метода се свързват с най-малкия риск от образуване на кръвни съсиреци


Двата най-ефективни метода за контрол на раждаемостта при жените – вътрематочните спирали и контрацептивните импланти, които се поставят подкожно, са също така и най-добрият избор за жени, страдащи от диабет, установи ново проучване.

Спиралите и имплантите се свързват с най-малкия риск от образуване на кръвни съсиреци при тези жени в риск, твърди изследването на екип от американски учени от Калифорнийския университет - Сакраменто. 

Хормоналните контрацептиви повишават опасността

от образуване на кръвни съсиреци - тромби,

което може да доведе до сърдечен удар или инсулт при жените. Това е особено важен проблем при жени с диабет, тъй като при тях поначало е увеличен рискът от кръвни съсиреци. 

Повечето от противозачатъчните средства използват комбинация от два хормона – естроген и прогестин. Световната здравна организация обаче съветва

жените в повишен риск от тромби да използват

контрацептиви само с прогестин

Жени с напреднал диабет или такива с диабет и други рискови фактори за сърдечно заболяване попадат във високорискова група, твърди екипът на д-р Елинор Шварц от университета в град Сакраменто. Те анализирали данните за 146 080 жени с диабет в САЩ на възраст от 14 до 44 години. 

Мнозинството от изследваните жени не използвали хормонални противозачатъчни хапчета или системи за контрол над раждаемостта по време на изследването. Едва 28% от тях били на хормонална контрацепция, като повечето в тази група вземали хапчета, съдържащи естроген. Едва 4% от тях използвали противозачатъчни само с прогестин.

 

По време на изследването

учените засекли 3012 случая на образуване на тромби

сред наблюдаваните жени. Кръвните съсиреци били най-разпространени сред пациентките, използващи контрацептивни лепенки с естроген, като годишно на всеки 1000 жени 16 получавали съсиреци. Инжекции с прогестин били свързани с 12,5 случая на тромби на всеки 1000 жени на годишна база, показват обобщените данни на изследването.
Броят на кръвните съсиреци се оказал най-малък сред жените, използващи вътрематочни системи само с прогестин или подкожни контрацептиви. При спиралите били регистрирани едва по 3 случая на тромби на всеки 1000 жени, докато за подкожните импланти само по 1 жена на 1000 получавала съсиреци. 

Изводите от проучването по отношение на жените с диабет са обнадеждаващи, тъй като и без това спиралите и имплантите са най-ефективните противозачатъчни средства, коментира д-р Шварц пред агенция Ройтерс. Тя обаче отбелязва, че най-добрата форма на контрол над раждаемостта е тази, която самата жена предпочита. Изследователката освен това подчертава, че

като цяло рискът от тромбоемболия – откъсване на тромба и придвиждавено му

по кръвта, при контрацепция е сравнително малък,

дори при жени с диабет. 

Според  д д-р Натали Уейли, гинеколог от медицинския център към Университета на Рочестър в Ню Йорк, изводите от изследването потвърждават по-ранни проучвания за опасността от тромбоемболия при жени с диабет. За тези дами е особено важно да вземат качествени  противозачатъчни, особено ако планират да стават майки. 

Жените с диабет трябва да планират добре във времето своята бременност по редица причини. Сред тях е и фактът, че добрият контрол върху кръвната захар намалява риска от спонтанен аборт и аномалии при плода.

Новото изследване има някои ограничения. Така например учените не са разполагали с данните за роднини на жените по отношения на образуването на тромби, непълна е и информацията им за това дали жените са пушачки или имат наднормено тегло. Освен това, резултатите може да не са същите при неосигурени жени или такива от обществени осигурителни фондове в САЩ, които не са били обхванати при проучването, предупреждават авторите.

Източник: FOX NEWS Health

Коментари