Публикация

Електронното здравеопазване - важен фактор срещу корупцията


Трябва да се създаде съвместна междуведомствена работна група, която ще подпомага развитието на електронното здравеопазване у нас.

Това каза председателят на Комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов при откриването на национална конференция „Е-здравеопазване – от инвестицията до качествена промяна”.

В работната група ще се включат представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения, Националната здравноосигурителна каса и на Комисията по здравеопазване.
Сред задачите й ще бъде одит на всички досегашни проекти в областта на електронното здравеопазване, както и изработване на план за изграждане на интегрирана информационна система в здравния сектор.

По думите на д-р Иванов трябва да се изготви и законопроект за електронно здравеопазване.

„Изграждането и въвеждането на всеобхватна интегрирана информационна система в България е наложително. Така ще се ограничат корупционните практики, с които се източва и без това малкият ресурс”, посочи председателят на здравната комисия.

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Тодорка Костадинова обяви, че в МЗ вече съществува група за одит на досегашните проекти в електронното здравеопазване.
Установено е, че са започнати много проекти, които обаче не са довършени.

Въпреки това  доц. Костадинова обясни, че министерството приема предложението за междуведомствена работна група. От МЗ предлагат да се създаде и Академия за електронно здравеопазване, което ще позволи кандидатстването по европейски проекти.

Здравният министър д-р Божидар Нанев подчерта, че изграждането на обща интегрирана информационна система е основен елемент в борбата с корупцията в здравния сектор.

Коментари