Публикация

150 хил. младежи у нас страдат от анорексия и булимия


В България липсва статистика за точния брой на засегнатите от хранителни разстройства. Липсват и адекватни медицински звена, които да поемат засегнатите от тези заболявания, които са предимно млади хора, съобщи д-р Надежда Стоева, началник на Диагностично-консултативен блок в V МБАЛ в София.

По оценка на специалисти, 150 хил. са младите хора в страната, които страдат от този тип хранителни разстройства.

Ето защо фондация „Природа и здраве за България” и Конфедерация „Защита на здравето” обявиха началото на Национална информационна кампания за проблемите, свързани с анорексията и булимията.
 
Сред целите на инициатива са разкриване на специализирана болница за лечение на хранителни разстройства (анорексия нервоза и булимия нервоза); създаване на дневен център за долекуване; запознаване на обществеността със симптомите, рисковете от забавяне на терапията, важността на навременното лечение.

„Държавата не бива да бяга от отговорност и трябва да осъзнае рисковете от липсата на адекватни възможности за лечение на младежите с анорексия и булимия. Осъзнаваме, че липсата на информация за тези заболявания, както и финансовата криза, в която се намираме, кара много хора да неглижират този проблем. Но става дума за млади хора, при които отлагането на лечението и вземането на мерки едва при животозастрашаващите фази на болестта, струва много по-скъпо на държавата.

А държавата не е абстракция, всъщност струва много по-скъпо на всички нас – и в материален, и още повече в морален план”, заяви Росица Камараш, изпълнителен директор на фондация „Природа и здраве за България”.

Д-р Надежда Стоева обърна внимание на факта, че повечето от болните постъпват в здравно заведение едва когато животът им е застрашен, в крайните фази на заболяването.

„Липсват достатъчно специалисти, които са запознати добре с проблема, както и възможностите за адекватно лечение. След изписването от болница, младежите най-често се насочват към психиатрични отделения или болници, където се лекуват около 15 дни, а за пълно оздравяване са необходими месеци специализирано лечение. Проблемът е особено сериозен за малките населени места”, подчерта д-р Стоева.

Д-р Красимира Марчева, психиатър и психотерапевт в Областния диспансер за психични заболявания „Проф. д-р Н. Шипковенски” в София, подчерта, че анорексията и булимията са специфични разстройства на храненето. Те се появяват обикновено у подрастващите и често продължават в зряла възраст.

Рисковата възраст за поява на анорексия е между 12-ата и 25-ата година. Булимията се проявява по-късно - между 17- и 25-годишна възраст.

 

Коментари