Публикация

Младежите започват полов живот рано и неподготвени


България е на трето място в Европа по брой аборти, извършени от юноши.
Това съобщи проф. Никола Милчев, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология.

По думите му, 38,5 на 1000 от младите момичета у нас прекъсват преждевременно бременността си, а 40 на 1000 раждат в тийнейджърска възраст.

„Няма по-трагична картина за нас, акушер-гинеколозите, когато виждаме как ражда едно дете. Това са 12-13-14-15-годишни деца.

През последните 10-15 години нещата доста се промениха. Младите хора започнаха да водят полов живот от много рано. Това е биология, никой не може да избяга от нея. Но трагедията е, че младежите не са подготвени за този полов живот”, посочи проф. Милчев.

Ето защо Българското дружество по акушерство и гинекология подема кампания за предпазване от ранна бременност „От теб зависи”. От нея ще бъдат обхванати десетокласниците от 40 училища в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Бургас.

Целта на инициативата е да информира за рисковете и методите за предпазване от нежелана бременност в тийнейджърска възраст, както и да възпитава в отговорно сексуално поведение младите хора и да им разясни, че абортът е една от основните причини за безплодие.

„Над 20% е рискът от стерилитет при жената след направен аборт. Бездетните двойки у нас са над 200 хиляди. Друга причина за безплодие е неподготвеността на младите хора за започването на полов живот и предпазването от венерически болести”, поясни проф. д-р Тодор Чернев, заместник-председател на Българското дружество по акушерство и гинекология.

„Не може в Холандия 60 % от жените в репродуктивна възраст да ползват хормоналната контрацепция, в Австрия – 30 на сто, в САЩ – 25 %, а у нас – само 3-4%. Това е недопустимо”, посочи проф. Милчев.

Според него у нас битуват доста митове за контрацепцията.

Коментари