Публикация

Ваксината за ротавируси става безплатна от 2017 г.

Ваксината за ротавируси става безплатна от 2017 г.

Програмата за профилактика на ротавирусните инфекции е приета от Министерство на здравеопазването. Предстои тя да бъде утвърдена от Министерски съвет


Безплатна ваксина срещу ротавируси ще могат да получат родителите на бебета, които пожелаят това. Програмата за превенция на ротавирусните инфекции вече е приета от Министерство на здравеопазването. Остава да бъде утвърдена от Министерски съвет. Това съобщи Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК, на кръгла маса в парламента, посветена на ваксинопрофилактиката.

Ваксината ще е препоръчителна и безплатна за родителите

Джипитата ще препоръчват имунизацията срещу ротавируси, но тя няма да е задължителна. Досега ваксината беше налична в България, но родителите сами трябваше да плащат за нея. От 2017 г. държавата ще трябва да осигури финансиране за нея. Най-вероятно парите ще са част от бюджета в размер на 2 млн. лв. годишно. Той е предназначен за Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. По нея родителите на 12-годишните момичета могат да ваксинират безплатно децата си срещу най-онкогенните папилома вируси. Парите не се усвояват напълно, затова бюджетът ще стигне и за ваксината срещу ротавируси, предположи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ.

За лечение отиват много повече пари, тъй като досега за профилактиката не се прави достатъчно, коментира Иванка Кръстева. Досега само от едната ваксина по Програмата за профилактика на рака на маточната шийка касата е спестила 665 хил. лв. за 3 г., допълни тя.

Здравните медиатори помагат да се ваксинират деца от малцинствата

Българската програма за здравните медиатори е била наградена като иновативен проект в здравеопазването, стана ясно на кръглата маса за ваксинопрофилактика. Моделът, разработен у нас, е внедрен още в три страни, където имат подобни проблеми със здравното обслужване на малцинствата – Унгария, Словакия и Румъния.

Мрежата от здравни медиатори – 195 в цялата страна през 2016 г., има съществен принос значително да се подобри ваксиналното покритие сред малцинствата, стана ясно още на кръглата маса. Тези хора са назначени към общините. Основната им задача е да бъдат посредници между здравните власти и ромите. Медиаторите владеят езика им и са близки до културата им. Помагат за достъп до медицински услуги и обясняват за ползата от ваксинирането на децата. Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн (GSK).

Може да е странно да учиш някого да използва сапун в 21-и век, но такава е реалността, разказа Николаос Ксидиас, изпълнителен директор на GSK. През лятото той се срещнал с ромската общност в Бяла Слатина и останал силно впечатлен от приноса на здравния медиатор там. Тази системна работа трябва да помогне да се избегнат епидемии като тази от морбили през 2010 г. Тогава близо 250 000 души се разболяха, а 24 души, предимно деца от ромските общности, починаха.

Коментари