Публикация

10 причини за лош дъх в устата

10 причини за лош дъх в устата

Възпаление в устата или друго заболяване може да причиняват смущаващата миризма


Лошият дъх в устата, известен в медицината като халитоза,  е неприятен за околните и може да се отрази отрицателно на контактите на човека. Причините за него са различни – може да става въпрос за бактерии в устата или пък той да е симптом на друго заболяване.  Ето някои от факторите, които могат да причинят халитоза:

Пиене до късно
Събиране на компанията на бар или пийването на повече бири с приятели може да ви докара повече от махмурлук. Макар че е течност, алкохолът в действителност може да изсуши устата, което улеснява разпространението на бактериите, причиняваищ халитоза. Същият е ефектът от напитки с кофеин, пикантни храни и цигари. През нощта, когато спите, устата е по-суха и не се образува достатъчно слюнка, което обяснява и т.нар. сутрешен дъх в устата.  

Езикът
Бактериите, които се намират по езика, са една от основните причини за лошия дъх в устата. Почиствайте редовно езика си с помощта на четка за зъби или със специална пила, която е за предпочитане. Избягвайте  пластмасовите крехки пили, които лесно могат да се счупят. Металните също не са най-добрите, тъй като може да са прекалено остри. 


 
Нисковъглехидратна диета
Когато изберете хранителен режим, при който намаляте или изключвате изцяло въглхидратите и увеличавате количеството на протеините, тялото започва за изгаря мазнните, за да си набави енергия. При процеса се образяват съединения, известни като кетони, които могат да причинят лош дъх. В този случай по-добрата хигиена на зъбите няма да реши проблема, тъй като тя не е основната причина. Най-лесният начин да маскирате дъха си е като използвате често дъвка без захар. 

Обикновена настинка
Инфекции на дихателните пътища и бронхити, причинени от обикновени настинки, също така може като резултат да докарат лош дъх. Това е така, защото бактерията, причиняваща миризми, обича да се храни със слуз, колкото и неприятно да звучи това. Затова, ако имате запушен нос, е много по-вероятно накрая да имате и лош дъх в устата, от което тя още повече ще се засуши. 

Язва
Язвата сама по себе си може да не е проблем, но типът бактерия, която причинява язвата  - Helicobacter pylori, може също така да предизвика лош дъх, показва изследване, публикувано в сп. Journal of Medical Microbiology. Третирането на тази бактерия ще ви освободи от лошия дъх. Вашият личен лекар може да ви направи тест за H. pylori и да ви предпише антибиотик за нея. 

Лекарства
Повече от 400 вида медикаменти, изписвани със или без рецепта, включително антидепресанти и медикаменти за алергия, могат да потиснат отделянето на слюнка. Тя помага за отмиването на хранителните частици и бактериите, което ограничава и появата на лошия дъх. Смяната на лекарствата невинаги е възможно. Така че Американската асоциазия на стоматолозите препоръчва да пиете повече течности и да дъвчете дъвки без захар, за да поддържате устата си влажна. Водата за уста също може да помогне. 

Петна по сливиците
Тези малки белезникави топчета, изградени от бактерии, хранителни частици, мъртви клетки и слуз, се заклещват в браздите на сливиците ви и в задната част на езика. Те като цяло са безвредни, ако изключим миризмата. Обикновено се разпадат от самосебе си, но може да ускорите процеса, като си направите гаргара със солена вода. Зъболекарят ви може да предложи и други терапии за лошия дъх.

Сушени плодове
Сушените плодове съдържат много захар, а бактериите, причиняващи лош дъх, обичат да се хранят с нея. ¼ чаша със стафиди съдържа 21 грама захар. Същото количество сушени кайсии съдържа 17 грама захар. Това е все едно да изядете 4 – 5 супени лъжици чиста захар. Освен това, сушените плодове са лепкави, така че могат да се заклещят по и между зъбите ви.  След като си хапнете, направете всичко възможно да изплакнете обилно устата си и след това да измиете зъбите. 

Киселинен рефлукс или киселини в стомаха
Киселинният рефлукс и киселините в стомаха са 2 симптома на ГЕРБ (Гастроезофагеална рефлуксна болест)  - често срещано заболяване на храносмилателната система.  Лошият дъх може да се дължи на някоя храна в стомаха, която не е преработена, и миризмата се връща обратно нагоре. Възможно е също така дразнене от стомашните киселини да доведе до стичане на секрети от носа към гърлото. Ако често получавате киселини, посъветвайте се с личния си лекар. 

Пукнатина в зъб или пломба
Хранителни частици могат да се заклещят в пукнатина в зъб или пломба в устата. Резултатът e образуването на по-големи дупки, възпаление на венците и лош дъх. Неприлягащи добре протези могат да причинят същите проблеми. Всички тези неща се изчистват при редовните прегледи при зъболекар.  

Източник: WebMD

Коментари